Музей пази буквар от 19-и век

  • 07 май 2018, 16:11
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
%d0%a1%d0%a2%d1%80%d1%83%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b8 %d0%bc%d1%83%d0%b7%d0%b5%d0%b9

Буквар на 2 века се пази в музейната сбирка “Струмяни”, която бе открита през 2002 г. и привлича все повече туристи от страната и чужбина в общинския център със своите находки. Заради интереса на посетителите тя бе преместена през 2014 г. в реновираната по европейски проект сграда на Посетителския център.

Трите отдела - археология, етнография, нова и най-нова история, разполагат с много артефакти, открити при разкопки и проучвания в района, както и с дарения от местни жители.

Тук може да се види оригиналният буквар от килийното училище, което е първото школо в цялата тогавашна Мелнишка околия. То е открито през 1844 г. в село Горна Рибница. „Музеят е причина за идването на туристи в нашата община, защото има какво да видят. Нашата цел е да създадем историческа и археологическа карта на земите на територията на община Струмяни”, твърдят от кметството в общинския център.

Най-древните експонати в сбирката са от ранния неолит - VІ хил. пр. Хр. Могат да се видят сечива и оръдия на труда, които са изработени от камък. В експозицията има експонати от желязната епоха - гривни, торкви, фибули, както и култова керамика.  Има и мраморни предмети. Те най-често са на почитаните по тези земи божества. Най-добре е представен култът към Артемида, след това към Дионис, Зевс, Богинята майка, към тракийския конник, а също и към източните божества Изида и Серапис.

Изключително интересна е колекцията на музея от керамични съдове, предимно от периода на римското господство по тези земи. Керамичните експонати представят характерната за провинция Македония т.нар. “сива македонска”, луксозната за това време “римска червенолакова”, както и най-ранната - гръцката керамика.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!