Наградиха лауреатите „Златна липа“ 2016

  • 02 юни 2016, 12:22
  • Default profile Автор Kmeta.bg
57786714 23a1 ff2e

Наградите на международния кинофестивал бяха връчени на популярни български кинаджии и актьори, които се ангажираха да ги предадат на титулярите
Със стилна церемония в залата на Старозагорската опера в присъствието на цяло съзвездие наши кинаджии и актьори приключи снощи четвъртото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“.


За съжаление кавалерите на тазгодишните отличия по обясними причини не присъстваха и вместо тях наградите получиха техни колеги от България – кинаджии и актьори.Аплодисментите на публиката за най-добър филм събраха авторите на датския политически трилър „Идеалистът“. „Това е филм, който спокойно може да конкурира получилият „Оскар“ за най-добър филм тази година „Спотлайт“, който също е киноразказ за едно журналистическо разследване“, каза при връчването на наградата председателят на журито Костадин Бонев. Статуетката „Златна липа“ на художника Спас Киричев от името на младата датска режисьорка Кристина Розендал получи шефът на Националния филмов център Камен Балкански. Наградата за най-добра главна женска роля беше присъдена на руската актриса Агрипина Стеклова за ролята на Надежда във филма „Инсайт/Сляпа любов“.


Във връчването на статуетката бяха замесени двама таалнтливи актьори от по-младото ни поколение – Димо Алексиев връчи наградата на Александра Сърчаджиева, коята се ангаржира да я предаде на своята руска колежка. Наградата най-добра мъжка роля замина за Австрия при актьора Мануел Рубай, за ролята му на Грубер в „Грубер си отива“. Статуетката получи от името на австрийския си колега Иван Ласкин.


Единственото отличие, което остана в България, бе наградата за режисура на Ивайло Христов за неговия доволно награждаван филм „Каръци“. Наградата получи популярният актьор от трупата на Народния театър и добър приятел на Ивайло Владо Пенев, бивш служебен министър на културата.Съюзът на филмовите дейци в България, който присъди наградата си на естонската военна лента „1944“, тази година бе изроботил и специална статуетка, отново работа на автора на култовата пластика „Златната липа“ Спас Киричев. Наградата получи актрисата Марта Вачкова. Съюзът на филмовите дейци връчи наградата си и на миналогодишния носител - турският режисьор Каан Муждеджъ, за неговия филм „Сивас“. Тази година той беше член на международното жури.


Пълната зала аплодира сърдечно основателката и на фестивала, художественият директор на „Златната лира“ Магдалена Ралчева, която изрази благодарността си към Старозагорската община за съвместната работа и на всички, помогнали за неговото осъществяване. Режисьорката изказа специалната си благодарност към публиката за нейната съпричасност и големия интерес към филмовата програма през петте фестивални дни и съпътстващите културни събития. Ралчева обеща още по-богата програма догодина, когато международният фестивал ще отбележи мъничик юбилей - своята пета годишнина.


Изпълненията на военния духов биг-бенд на Стара Загора и на попзвездата Дичо успешно допълниха звездния блясък на „Златната липа“'2016, която вече е част от историята.