Награждават в Испания победителите от конкурс в Аксаково

  • 30 март 2017, 09:30
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
29  d0 b0 d0 ba d1 81 d0 b0 d0 ba d0 be d0 b2 d0 be1

 

29 аксаково1

Варненската община Аксаково е домакин на четвъртата среща под надслов „Европа, каквато искаме да бъде“ с участието на партньори от испанската община Игуалада, португалската Сетубал и италианското градче Нугедо Санта Витория, намиращо се в сърцето на Сардиния. На нея ще бъдат представени резултати от научни изследвания, свързани с очакванията за бъдещето на Европа.

Международно жури ще избере най-добрите творби – словесни и визуални, дело на млади творци от четири държави, които се състезават в конкурса „Европа, каквато искаме да бъде“. Надпреварата е по проекта „Европа на бъдещето – многолика и единна“, спечелен от Община Аксаково директно от програмата на ЕК „Европа на гражданите“.

В конкурса участваха 126 души от Испания, Италия, България и Португалия. В шест направления - „Рисуване“, „Фото“, Клип“, „Есе“, „Поезия“ и „Проза“ - младите творци реализираха собствените си изисквания и виждания за живота на Стария континент. Надпреварата бе организирана в три възрастови категории – от 7 до 13 г, от 14 до 20 и от 21 до 29.

Най-активна и многобройна в състезанието е групата на най-малките – от 7 до 13 г., които избраха да визуализират Европа, каквото я искат – в рисунки.

След като международното жури избере най-добрите млади творци на бъдеща Европа, официалното оповестяване на имената им ще стане след месец, както повеляват правилата на проекта, а в средата на май ще се състои официалното награждаване в испанската община Игуалада, която е и побратим на Аксаково.