Народни песни и хора ехтяха над 10 часа в Балкана

  • 15 май 2018, 20:45
  • Default profile Автор Петя Валентинова
%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0

Туристическият комплекс „Дядо Йоцо гледа“ край планинското село Очин дол за пореден път се превърна в център на българщината и традициите на 13-ия събор "Де е българското". Над 50 читалищни колектива и индивидуални изпълнители от четири области Враца, Монтана Плевен и Ловеч представиха автентични фолклорни изпълнения на фона на красивия балкан.  

Фолклорният събор бе открит от  най-малкият участник в тазгодишното издание – 4-годишната Сиана Тодорова, обучавана от художествения ръководител Ваня Кръстева в село Зли дол, и продължи с изяви на деца от всички детски градини от общината.

Кметът на Мездра инж. Генади Събков поздрави участниците и гостите във фестивала.

„Днес, за всички нас присъстващи тук, е страхотен празник не само заради прекрасното време и чудесните изпълнители, а преди всичко защото ние всички участваме в един открит урок по българщина и родолюбие. Благодаря ви за присъствието и положителната енергия, която всеки един от вас излъчва в този празничен ден. И когато си задаваме въпроса „Де е българското“ - отговорът е ясен. Днес българското е тук – в Очин дол, защото енергията, която излъчваме, означава България. Означава, че обичаме нашите традиции и уважаваме своето минало и сме с огромни надежди за нашето бъдеще. Деца показаха възможности, талант и обич към родината. Аплодираме ги и им се възхищаваме. Без тези традиции, без усещането за българщина няма да я има България. Затова България е там, където има и един българин", заяви Събков.

Народната певица Йорданка Варджийска зарадва участниците и гостите на фестивала с изпълнения на любими песни на много поколения българи.

Повече от 10 часа на фона на прекрасния планински декор ехтеха български народни песни и се виха кръшни хора.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!