Община Бургас готви изненади за децата през лятото

  • 20 март 2017, 08:20
  • Default profile Автор Александра Петрова
20170316 093913

 

20170316_093913

От две години Община Бургас работи активно по програма, насочена към популяризиране на здравословното хранене в детските градини и училищата. Целта на местната управа е в този процес да бъдат включени и самите родители. В тази връзка март беше обявен за месец на здравословното хранене сред подрастващите. Какви конкретни действия, свързани с детското здраве, е предвидила още Общината разказа Веселина Таралова, директор на Дирекция „Образование и демографски въпроси”.

- Г-жо Таралова, Бургас е първият град, въвеждащ електронна система, чрез която родителите ще могат да заявяват менюто на своите деца в училище. Обяснете как ще работи това нововъведение?

- Новата електронна система ще помага на родителите да следят с какво се хранят децата им в училище. Това ще бъде улеснение за онези от тях, които нямат време да отидат до столовата. Те ще могат по интернет, чрез тази система, да направят заявка за менюто на своето дете във всеки един ден.

- Кога ще стартира тази система?

- Предвидили сме пилотно новата система да стартира след Великденските празници в две бургаски училища. Все още не сме уточнили кои ще бъдат те. От следващата учебна година системата ще бъде достъпна за всички училища в Бургас. Освен това, тогава във всички училищни трапезарии на територията на общината менютата ще бъдат уеднаквени. Ще се предлагат два варианта - с месо и вегетарианско. Менютата ще бъдат изработени от нашия технолог. Те ще са предварително оповестени в електронната система, като там ще се посочи и грамажът за всяко от ястията.

- Ще доведе ли въвеждането на тази електронна система до оскъпяване на самата храна за децата?

- Не. Нещо повече, чрез тази система всеки родител ще може да оставя мнения, предложения, забележки. Така ще се осъществи по-пълноценна обратна връзка. Но цената на храната няма да поскъпне.

- Вече две години Община Бургас работи много активно по програма за здравословно хранене в детските градини, сега тези усилия са насочени и към училищата. Какви инициативи сте планували в тази посока?

- Програмата за здравословно хранене на Община Бургас стартира миналата година. Тя е дългосрочна, като всяка година ние планираме конкретни мероприятия. Целта ни е да наложим здравословно хранене сред децата и подрастващите, както и да засилим физическата им активност. Макар програмата да стартира през 2016 г., ние много по-рано започнахме да работим в детските градини. Там бяха обновени всички кухненски пространства, смениха се старите уреди, на много места се закупиха конвектомати, с които приготвянето на храната е по-добро. Много отдавна ние имаме еднакво меню за всички детски градини, което се изработва от технолог. Миналата година в рамките на програмата организирахме работна група, в която влизат хора с отношение към храненето –  медицинско лице, технолог, директори от детски градини, главни готвачи. Тази работна група одобрява и коментира менюто за всеки отделен месец. Така например, задължително два пъти в седмицата се предлага риба. Хората, които работят пряко с децата, казват своето мнение за това как храната се приема.

И най-важното е, че ние не се отказваме да предлагаме дадена храна, само защото децата не искат да я ядат. Напротив, търсим начини този продукт да бъде приготвен така, че той да е вкусен и да се приеме от децата. Отделно се правят беседи, под формата на игри, чрез които се обяснява на малките защо е полезно да се яде точно тази храна. В тази посока ни помагат много и родителите, които често се включват в различни мероприятия. Понякога заедно с мама се приготвя дадена храна, така че детето да участва в процеса и после да е любопитно да я опита.

- Това, което казвате, е много хубаво, но то е за детските градини. А когато детето тръгне на училище, нещата се променят. Какво се прави за здравословното хранене на учениците?

- Да, имаше такъв проблем до миналата година. Затова започнахме промяната от визията на самите училищни столове, които не бяха никак приветливи. Прекратихме всички договори на наематели на столове. Стартирахме процедурите отново, като условието беше до 15 септември столовите да бъдат напълно обновени. Тези действия дадоха резултат. Показателен е един пример – на 15-ти септември, при откриване на учебната година, отиваме с колеги на посещение в едно училище. След официалната програма родителите имаха възможност да разгледат и материалната база. Когато влязохме в обновения стол, едно от децата възкликна: „Татко, тук е по-хубаво, отколкото в Мола!”. Това е доказателство как децата приемат обстановката.

- Имате ли вече информация с колко се е покачила посещаемостта в столовете след ремонтите?

- Точни цифри не мога да кажа, но по информация на училищните ръководства посещаемостта се е увеличила в пъти.

- Абсолютно всички ученически столове на територията на общината ли са ремонтирани?

-За съжаление не успяхме да направим ремонти навсякъде миналата година. Обновени са 18 столови. Тази година предстои това да се случи в останалите 6 училища.

- А как популяризирате здравословното хранене сред учениците?

-Правим различни инициативи в тази насока. Месец март, например, беше обявен за месец на здравето. Организирахме масови мероприятия в училищата, които се реализират съвместно с наемателите на столовете. Инициативите се оказаха много интересни за децата и те се включват с голямо желание. Имаше конкурси за рисунки, спортни мероприятия, състезания за приготвяне на храна, викторини, беседи и т.н. Подобни занимания са планувани и за детските градини. Там също под формата на игри и интересни занимания ще се говори за здравословното хранене. Определили сме една седмица, през която всеки ден ще бъде тематичен – понеделник ще е посветен на млякото, вторник ще е ден на плодовете и зеленчуците, в сряда ще се проследи пътят на хляба, четвъртък  - спорт и хранене, а петъкът ще се превърне в парад на здравето.

Плануваме на 13 април – когато е Велики четвъртък, да направим масово мероприятие за всички детски градини. То ще е свързано както с Великденската трапеза, така и със здравето.

 -Този месец на здравето, както го нарекохте, само веднъж в годината ли ще се провежда?

-Не, мислим такъв месец да бъде и октомври. Тогава искаме да акцентираме върху изобилието от здравословни продукти, които ни дава есента. Но желанието ни е това да не се случва кампанийно. Затова миналата година през лятото стартирахме много хубава програма за децата – изведохме ги на открито в гората, правихме излети и разходки.

- Ще бъде ли продължена лятната програма и тази година?

-Имаме такова намерение, но сме замислили малко по-различни неща, още ги пазим в тайна, за да изненадаме родителите и децата. Но има работна група, която вече работи в тази насока. Целта е да се мотивира максимално двигателната активност сред подрастващите.

- Идеята за тази завишена двигателна активност включена ли в самите часове по физическо възпитание, или ще се прилага предимно в извънкласни занимания?

- Ще се стараем да го правим по всякакъв начин. Искаме да накараме децата да спортуват. Желанието ни е в градините децата да имат ежедневен престой на открито. В тази посока има много какво да се направи. Затова сме решили да разработим една програма, която ще залегне в правилника за дейността на детските градини. В нея ще бъде включено изискване всеки ден колегите да намират време да извеждат децата навън. Когато времето е прекалено лошо, тези занимания ще се изтеглят на закрито. Ниските температури не винаги са толкова плашещи, ако съумеем да осигурим подходящо облекло на децата. Тук обаче е много важно и самото отношение на родителите. За да се мотивира физическата активност в много детски градини вече има монтирани велостоянки. Обновяваме и детските площадки в дворовете на градините. Всичко това се прави с цел децата да са колкото може повече навън. Освен това искаме да организираме ежемесечно екскурзии до близки местности. Имаме училищни автобуси, които позволяват това да се случва.