"Оръжието на нашите деди" лъщи в Исторически музей - Правец

  • 16 октомври 2014, 13:47
  • Default profile Автор Kmeta.bg
543fcbe122bf5

Атрактивна изложба на пушки, саби, револвери и други оръжия беше открита в чест на празника на града в Историческия музей в Правец. Днес селището чества 33 години от обявяването за град. По този повод, по-късно днес премиерът  проф. Георги Близнашки ще присъства на тържественото честване от обявяването на Правец за град. А преди това ще открие  велоалея "Правец". Близнашки има и среща с кмета на общината   Румен Гунински.


 


Експозицията от оръжия представи директорът на музея Таня Борисова, която благодари на директорите на музеите в Етрополе и Археологически комплекс "Калето" - Мездра за това, че са предоставили голяма част от оръжията, съобщава balkanec. Оръжията са свързани с национално освободителните борби на българския народ и участието във войните за националното обединение на България, обясни Таня Борисова.


В експозицията е изложено и дарение от Националната гвардейска част - гвардейски униформи. На изложбата присъства известният мездренски художник и родолюбец Евгени Кучков, който предостави част от личната си колекция на оръжия, които са включени в експозицията. Представена беше и изложба на старинно огнестрелно и хладно оръжие на колекционера Емил Крачунов