Отбрани напитки и мезета изкушават варненци на „Вино и храна“ (снимки)

  • 22 април 2017, 14:00
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
21  d0 b2 d0 b8 d0 bd d0 be  d0 b8  d1 85 d1 80 d0 b0 d0 bd d0 b02

 

[caption id="attachment_117640" align="aligncenter" width="810"]21 вино и храна2 Фестивалът "Вино и храна" продължава и в неделя[/caption]

Вина от над 45 български изби и от Франция, Италия, Южна Африка, уиски от Шотландия, Ирландия и САЩ, българска, сръбска и босненска ракия могат да дегустират посетителите на фестивала „Вино и храна“, който се провежда във Варна. За интереса на ценителите се конкурират и тънки мезета от дивечово месо, трюфели и млечни продукти с тях, бутикови бонбони, сладкиши и хлебни изделия, гурме кафета и уникални чайове с букет от аромати.

[caption id="attachment_117641" align="aligncenter" width="810"]21 вино и храна7 Зам.-кметът на Варна Коста Базитов дегустира част от разнообразните предложения на винарските изби от цяла България[/caption]

Петото издание на изложението, организирано от  Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура в партньорство с Община Варна, се провежда в сградата на „Оркид хилс“ на бул. „Осми Приморски полк“ 115. То ще продължи до неделя и привлича както хотелиери и ресторантьори, желаещи да обогатят продуктовата си гама в навечерието на активния туристически сезон, така и обикновени посетители, изкушени от качествената храна. Срещу вход от 5 лева те получават възможността да опитат от всичко, което се предлага на над 50-те щанда на изложението.

[caption id="attachment_117642" align="aligncenter" width="810"]21 вино и храна9 В "Голямото зелено яйце" могат да се приготвят не само бургери, но и разнообразно тристепенно меню[/caption]

Шеф-готвачи на най-добрите ресторанти у нас и млади надежди в кулинарията демонстрират уменията си в кухнята в рамките на съпътстващия Гурме фестивал, организиран от председателя на Българската асоциация за кулинарна култура Петър Йоргов и екипа му. Всяка вечер отбрана публика може да се наслади на тристепенно меню с блюда от патица, глиган, есетра, съчетани с подходящи напитки, предложено от различни говачи, хлебари и сладкари. По-забързаните посетители пък могат да опитат три вида бургери – зеленчуков, рибен и телешки, приготвени в уникалното за страната „Big Green Egg” (Голямо зелено яйце) с керамично покритие, разработка на НАСА. Съпътстващата програма на фестивала включва и дегустации на отбрани напитки, семинари и дискусии за здравословното хранене.

[caption id="attachment_117643" align="aligncenter" width="810"]21 дивеч1 Суджуците, луканките и другите колбаси от глиган и елен са приготвени от трофеен дивеч, отстрелян в две частни ловни стопанства[/caption]

Сред най-интригуващите предложения на изложителите тази година са различните видове трюфели и млечните продукти с тях, тънки мезета с месо от глигани и елени, отстреляни като трофеи в две частни ловни стопанства, японската технология за пречистване и йонизиране на вода, с която обикновената чешмяна течност се превръща в мощен антиоксидант и детоксикатор.

[caption id="attachment_117644" align="aligncenter" width="810"]21 трюфели2 Млечни продукти с трюфели, приготвени от български суровини във Велико Търново, са сред хитовете на изложението[/caption]