Отключиха вратите на Бузлуджа (снимки)

  • 16 май 2018, 15:36
  • Default profile Автор Kmeta.bg
%d0%b1%d1%83%d0%b7%d0%bb%d1%83%d0%b4%d0%b6%d0%b0

Вратите на официалния вход на паметника Бузлуджа отключиха днес областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Димитър Драчев. Монументът бе отворен за посещение само за медиите, които да "запечатат" окаяното му състояние. 

„Спазих своето обещание пред журналисти да отворим сградата, макар и съвсем за кратко. Целта е да се „запечата“ в кадри и снимки моментното й състояние. Очакваме през септември специалисти от „Европа ностра“ да дойдат и да обследват паметника, но още преди тях имаме намерение да потърсим и други начини да се направи техническа експертиза за състоянието й. Изпратих писмо до ръководството на УАСГ, София, с молба за съдействие. Смятаме, че е възможно завършващи архитектура студенти да изготвят дипломните си работи, обследвайки конструкцията на паметника и това няма да коства никакви средства. Такава практика има в редица европейски страни. Заявен интерес за извършване на технически проучвания на монумента има и от страна на частни лица“, обясни Микова.

„Интересът от наши и чуждестранни гости към Бузлуджа продължава да е голям. Стотици хора продължават ежедневно да посещават паметника. Не е тайна за никого, че преди да сложим полицейска охрана, нерегламентираното проникване вътре беше постоянно, а мнозина си плащаха за това. Смятам, че ако се осигури безопасен достъп до част от сградата, монументът може да се превърне в туристическа атракция, която ще носи добри приходи на държавата, заяви областният управител.

Монументът на върха е открит през 1981 г. След 1989 г. той бе оставен на произвола на съдбата и започна да се руши. От съображения за сигурност преди близо 10 години входовете му бяха затворени, а влизането беше забранено. В момента забраната продължава да е в сила, а от скоро Бузлуджа се охранява денонощно от полиция.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!