Откриха астрономическа обсерватория в Шумен

  • 29 октомври 2015, 13:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
5f2b6f33 25ae 427c

Астрономическа обсерватория е новата придобивка на град Шумен. Обсерваторията се намира до посетителския център на паметник „Създатели на българската държава" на Шуменското плато. Съоръжението има два купола, в които ще бъдат поставени два професионални телескопа - 40-сантиметров и 25- сантиметров. До няколко месеца ще телескопите щe се управляват и дистанционно. Те ще бъдат свързани с компютър и наблюденията от тях ще се проектират върху видеоекран в посетителския център на обсерваторията.


 Обсерваторията ще отвори врати за наблюдения през март-април догодина, след поставяне и тестване на телескопите. Оттук ще могат да се наблюдават звездите и интересни астрономически явления като затъмнения, пасажи на планетите и др., обясни астрономът Сунай Ибрямов от Шуменския университет. „Така ще подарим на нашите съграждани и гостите на града две очи към небето, където са отправени и нашите погледи на професионални астрономи”, каза проф. Диана Кюркчиева от Астрономическия център на Шуменския университет и преподавател във висшето учебно заведение.


 Тя припомни, че телескопите са купени преди 7 години за над 150 000 лв. Оттогава университетът подема инициативата за изграждане на подходяща сграда, където те да бъдат монтирани. Летният информационен център, оборудван с обсерватория,  е част от проекта ‘’Устройство и управление на природен парк ‘’Шуменско плато’’, финансиран по европейската програма „Околна среда 2007-2013”.


 Общата му стойност е 4.9 млн.лв. През юни по същия проект бе открит и административно-информационен център на входа на „Кьошковете”. По проекта бе направено и цялостно обновяване на туристическата инфраструктура в парка – на основните маршрути и всички заслони. Остана да завърши само благоустрояването на пещерата „Бисерна“.


Oще новини от Шумен и региона вижте ТУК