Подхлъзване уби 30-г. лекар в Пирин планина

  • 06 януари 2018, 12:40
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Pirin1704

Нелепо загина в Пирин планина 30-годишен турист от Пловдив. Трагедията се разиграва рано тази сутрин, сигнал за нея е подаден в Планинската спасителна служба в Банско в 05,50 часа. Филип Б. и жена, най-вероятно негова приятелка, поемат на преход до ръба Кончето. Те тръгват от хижа „Вихрен” заедно с един водач. За нещастие малко над Джамджиеви скали младият мъж се подхлъзва върху снега и полетява от над 30 метра височина. Пада в улея под скалите, като получава много тежки травми.

„Наш екип стигна бързо до местопроизшествието, въпреки големия наклон и снега. Не са могли да окажат животоспасяваща помощ, тъй като планинарят бил издъхнал малко след фаталния за него инцидент. Лекари са констатирали смъртта му. Тялото е транспортирано до Шилигарника”, казаха планински спасители. Драмата е станала в района на Джамджиеви скали, които са част от Джамджиевия ръб”, казаха планински спасители. Образувано е досъдебно производство, разпитани са другите двама планинари. Джамджиеви скали са наречени на името на алпиниста Атанас Джамджиев, който трагично загинал там през 1931 година.

Според спасители загиналият е имал обезопасителни котки, но не ги е сложил. Не е носил и предпазна каска. Групата не е взела и спасителни въжета със себе си. Вървели са по зимната маркировка от хижа „Вихрен” към ръба Кончето. „Нека никой не подценява планината, особено в нейните високи части. няма много сняг, но е достатъчно, за да предизвика подхлъзвания, които може да са фатални, както в този случай”, предупредиха от Планинската спасителна служба в Банско.