Показаха везаните пешкири на бивш кмет

  • 21 май 2018, 16:38
  • Default profile Автор Цвета Иванова
%d0%a1%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5 %d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b8

В етонграфската експозиция на видинсикя исторически музей се появиха нови интересни експонати – вещи на някогашния кмет хаджи Иван Хадживълчев. Най-красиви са везани пешкири, които са били в чеиза на съпругата му Мария и са раздавани като дарове на сватбата им, съобщи етнографът д-р Сашка Бизеранова. Музеят разполага с пердета, диван, нощница, картички, принадлежащи на кметското семейство. Те са дарени от правнучката му Зорка.

Хаджи Иван Хадижвълчев е бил избиран за кмет на Видин два пъти – през 1903 и през 1907 година. Роден е през 1856 година, строи си мелница във Видин и бързо се издига до заможен търговец. Жени се за дъщерята на друг видински кмет – Цеко Ванчев – Мария. Строи си голяма къща, днес реставрирана в автентичния си вид, но от нов собственик.

Хадижвълчев имал само основно образование, но бил човек с развито народностно чувство. Съзнавал отговорностите си и привлякъл в екипа си много подготвени хора по градските проблеми. Създал спортното дружество „Юнак” в града. Имал двама сина, които загиват в първата световна война. Цар Борис Трети го кани на сватбата си с Джована Савойска. Той е бил единственият видинчанин, присъствал на радостното събитие.

Днес във Видин няма и улица, която да носи неговото име. Хадижвълчев е забравен. Новопостъпилите вещи в музея ще разказват на видинчани за предишния управник на града. Общинският съвет може да поправи забвението, като наименува улица или друг обект на неговото име.