Kng ГОДИНИ "КМЕТ НА ГОДИНАТА". ГЛАСУВАЙ!

Правят Тех Парк на остров под Аспаруховия мост

  • 20 март 2017, 19:00
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
20  d0 be d1 81 d1 82 d1 80 d0 be d0 b22

[caption id="attachment_112364" align="aligncenter" width="810"]За това се договориха кметът Иван Портних и ръководствата на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и „Транзитна търговска зона“ АД За това се договориха кметът Иван Портних и ръководствата на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и „Транзитна търговска зона“ АД[/caption]

Община Варна, държавата и частният бизнес обединяват ресурси за развитие на високотехнологична индустриална зона под Аспаруховия мост. Тя ще се изгражда на т.нар. Остров на брега на плавателния канал море-езеро, който в бъдеще трябва да стане привлекателно място за инвестиции.

За това се договориха кметът Иван Портних и ръководствата на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и „Транзитна търговска зона“ АД, които днес подписаха меморандум за сътрудничество.

Зоната ще обхване площ от около 350 декара. От тях 220 са общинска собственост, малка част са държавни терени, управлявани от областната управа, а над 100 дка принадлежат на дружеството „Транзитна търговска зона“, в което акционери са държавата и частни фирми. То е вложило над 2 млн. лв. в инфраструктура под Аспаруховия мост, но от разкритите преди години 7 производства и 160 работни места вече не е останало нищо, сподели представителят му Юлиян Гендов.

Третият партньор - „Национална компания индустриални зони“, е изцяло собственост на Министерството на икономиката. Дружеството е специализирано в изграждането и управлението на индустриални зони и привличането на инвестиции. При успешно сътрудничество с местната власт е реализирало подобни зони край София, Видин, Бургас, Русе и други градове.

Според изпълнителния му директор Стефан Стайков зоната във Варна, освен с близостта до пристанището, ще е атрактивна за инвеститорите и със сериозната кадрова обезпеченост благодарение на шестте висши училища, които осигуряват стотици висококвалифицирани специалисти всяка година.