Прекратиха издирването на Боян Петров, не го откриха и с последния полет

  • 16 май 2018, 11:11
  • Default profile Автор Kmeta.bg
12106715 727652120698049 837727994354840202 n

Последният опит да бъде открит Боян Петров в Хималаите срещна тишината на голямата планина. Надеждата се изпари малко след 10 часа българско време. 

Тогава Кирил Петков от екипа му пусна видео от последния полет на хеликоптера на Simrik Air към връх Шиша Пангма. Мъжът обясни, че във въздуха са били заедно с пилота и още един човек от екипа на българския алпинист Петко Петков.

"Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!", написа Кирил Петков във фейсбук.

Междувременно от Dream Wanderlust пуснаха карта на днешния полет на маршрута на хеликоптера и обявиха, че това е била последната надежда Боян Петров да бъде открит.

Предстои спасителите да изготвят доклад и анализ и да обявят решението си. Тази операция вероятно е последна, казаха от Dream Wanderlust след разговор със спасителите от Simrik Air.

По-късно спасителният екип в Хималаите пусна отчет за свършеното и снимки на откритите вещи на Боян Петров в и около Лазер 3 - блуза, медицински комплект с някои енергийни гелове. Спасителите обявиха, че приключи спасителната акция, като екипът не е открил следи от български алпинист нито по земя, нито от въздуха.

Ето и отчета във фейсбук  страницата на "Dream Wanderlust" от спасителния екип:

"В 7:51 часа непалско време излетяхме заедно с двама българи в търсене на българския катерач Боян Петров. Отново прелетяхме над Шиша Пангма и бавно се спуснахме до базовия лагер с надеждата да намерим някаква следа. Изкачихме се по-нагоре, претърсихме и долните части на планината. Целият полет за търсене над Шиша Пангма продължи 1 час и 30 минути. За съжаление не намерихме никаква следа за  Боян. Шерпите достигнаха на 10 метра до върха по земя, след което се върнаха в базовия лагер. Те са намерили някои от вещите на Боян - инсулин, медицински комплект с някои енергийни гелове и неговата фланелка в лагер 3.

Бихме искали да благодарим на Посолството на България в Ню Делхи, Индия, Пекин, Китай и неправителствената му част в Непал, на Непал за гражданско въздухоплаване, Министерство на вътрешните работи на Непал, които координираха цялата мисия за търсене, подготвяха документи и всички формалности по разрешаването за летене. 

Специално бихме искали да благодарим на двамата българи - Кирил Петков и Петко Кирилов Петков, които бяха в Непал от 10 май 2018 г., за да улеснят тази мисия. Техните непрекъснати усилия, комуникация и координация по време на спасителната операция на Боян са похвални. Бихме искали да благодарим на българския народ, на медиите и на хората, занимаващи се с операцията за търсене на Боян. С посланията и подкрепящите думи те ни дадоха положителна сила и мотивация да вървим напред в тази мисия. Благодарни сме на нашите пилоти, спасителни специалисти, техници и всички членове на екипажа, които се опитаха да потърсят катерача-ветеран Боян Петров". 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!