Пътуващо читалище „Бащино огнище“ на Тодоровден в Момчиловци

  • 15 март 2016, 13:55
  • Default profile Автор Kmeta.bg
2e0aed68 1415 e265

За Конския Великден на 19 март 2016 г. в селото ще гостува единственото в страната Пътуващо читалище „Бащино огнище“, което пристига за празника в Родопите по покана на НЧ „Светлина 1925“ в Момчиловци.


В смолянското село за 21-ви път ще има празник за Тодоровден с кушии, конкурс, хора и атрактивна програма, за която организаторите са въвели и изискване за народна носия.


То е създадено от група родолюбиви българи, които избират атрактивната форма за популяризиране на културното и историческото ни наследство. Сред инициаторите за читалището на колела е и родопчанинът с момчиловски корени – Анастас Величков.


Идеята е пътуващото читалище да вдъхновява с вяра и национална гордост, както и да дава знания за българския бит, култура, история и изкуство.


Автобусът, изрисуван с патриотични портрети и картини е съчетание на традициите и модерния ритъм на живот, благодарение на което дава трибуна на всеки родолюбец.


В момента моторизираното „Бащино огнище“ представя по нов и различен начин експозиция на българската войнска чест. Идеята е за в бъдеще да се работи и за запазване и развитие на старите български занаяти – тъкане, кожарство, грънчарство и др.


Писатели и артисти ще имат възможност да представят своето изкуство, ще се правят уроци по родолюбие и занаяти, концерти и прожекции на филми.


Целта на организаторите е по един съвременен начин да се съхрани Читалището – като един от най-българските символи на просвета, национално самосъзнание и култура.


Още новини от Слоян и региона четете ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.