Работодатели с отворено писмо до парламента заради тока

• 26 април 2018, 11:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
845708 1513581022 610x344 3 0

Работодателските организации излязоха с отворено за наложителни промени в Закона за енергетиката. Те настояват да се променят правилата, за да не плащаме всички космически сметки за ток. Ако депутатите не одобрят промените, Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) предупреди, че работодатели и граждани излизат на протест.

Ето и отвореното писмо на АОБР:

"ОТВОРЕНО ПИСМО

Относно наложителни промени в Закона за енергетика

Благодарение на остарял нормативен текст (пропуск) в Закона за енергетиката, ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3", Димитровград, поискаха поскъпване на тока за битовите потребители с над 20%. Трите ТЕЦ-а искат да продават ток на регулирания пазар, но на три пъти по-високи цени спрямо пазарните. Така потребителите ще трябва да съберат над 330 млн. лева над нормалните ценови нива, което ще доведе до поскъпване на тока за бита с минимум 20%.

За да не се допусне подобно непазарно поведение, Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) настоява Народното събрание да подкрепи утре (26 април 2018 г.) на второ четене в пленарна зала приетата вчера (24 април 2018 г.) от Комисията по енергетика на НС поправка в Закона за енергетиката, предложена от председателя на комисията Делян Добрев.

Поправката предвижда КЕВР да не определя разполагаемост на производители, чиято регулирана цена надхвърля с повече от 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния период. Добрев обясни, че КЕВР е затруднена какво решение да вземе, поради противоречивата съдебна практика. Добрев мотивира предложението си с това, че трябва производителите на регулирания пазар да са със справедлива пазарна цена, цена, която да не натоварва ненужно сметките на домакинствата.

АОБР напомня, че през 2015 г. бизнесът плати натрупания дефицит в енергетиката от 800 млн. лева чрез увеличената такса „Задължения към обществото“. Тогава се постигна споразумение с правителството на Бойко Борисов, а и с политическите сили, за мораториум върху всякакви нови субсидирани електропроизводители и изкупуване на електроенергия на непазарни цени. Въпреки това сме свидетели на зле прикрито лобиране от депутати от една политическа сила за ново източване на портмонетата на гражданите от посочените 3 централи!

АКО ТОВА СЕ ДОПУСНЕ ОТНОВО, ЩЕ ИМА ПРОТЕСТИ!!!

ТОЗИ ПЪТ ГРАЖДАНИ И РАБОТОДАТЕЛИ ЗАЕДНО!!!"