Само отличници в Плевен стават гвардейци

  • 09 февруари 2018, 12:31
  • Default profile Автор Мария Димитрова
%d0%b2%d0%b0%d0%bd

Във Военния клуб в Плевен Негово Високопреосвещенство митрополит Игнатий проведе тържествено освещаване на знамето на ученическия гвардейски отряд в ОУ „Д-р Петър Берон", който бе официално открит в сряда. Той е вторият за страната и първият в Плевен, а събитието е под патронажа на президента Румен Радев. Кога и по какъв начин ще се провеждат обученията? Има ли интерес от страна на момичетата? Как се възпитава патриотизъм? Отговорите на тези и още въпроси научихме от един от инициаторите - директорът на училището Ваня Дражева.

- Г-жо Дражева, ОУ "Д-р Петър Берон"- Плевен откри ученически гвардейски отряд, който е втори за страната и първи в града. Как се роди идеята?

- Инициативата дойде от клуб „Млади възрожденци” и д-р Денислава Ангелова след едно тяхно пътуване до София. Децата бяха страхотно превъзбудени и впечатлени от срещата им с гвардейците пред Президентството. С такъв възторг говориха как са били облечени, как са марширували, как предавали и приемали поста, че нямаха думи да го опишат. В очите им светеше пламък. Виждаше се как мечтаеха да се докоснат до тях. Мислих много как да осъществя този техен блян. След среща с д-р Ангелова решихме, че след като като има първи детски гвардейски отряд, защо да няма и втори и то в нашия град Плевен. Беше въпрос на време да узрее идеята в главите ни и да я реализираме. Обединихме се в името на децата и тръгнахме.

- Колко ученици ще бъдат част от гвардейския състав?

- В гвардейския отряд сме включили 30 деца от III до VII клас. Съблюдавали сме да отговарят на следните критерии: първо да са примерни по поведение, да имат много добър успех, ръст и най-вече желание да бъдат гвардейци. Трябва да призная, че много деца бяха разочаровани, че не са в отряда. Но през годината, ако някой се прояви в отрицателен аспект ще отпадне и друг ученик ще го замести.

- Има ли интерес от страна на момичетата?

- В самия отряд има много момичета, които в нищо не отстъпват на момчетата - било то по маршируване, техника и отговори. За сега имат голямо желание и не отсъстват от репетиции, не закъсняват и се уважават помежду си. Въобще голяма е радостта да се гледат репетициите.

- Кога и по какъв начин ще се провеждат часовете/обученията?

- Репетициите се провеждат в извънучебно време във физкултурния салон, един път седмично по 1 астрономически час. За момента ръководители са им наши учители. На помощ в началото ни бяха ръководителите на първия гвардейски отряд от Кърджали, на които искам специално да им благодаря. Те нямаха тайни в обучението, отдадоха се максимално. След това офицер от Националната гвардейска част дойде и работи с децата и нас. Децата попиват абсолютно всичко, което им се покаже. Страхотни са, правят си забележки за неточности и коригират отработването на упражненията.

- Как гледат на това учениците, родителите?

- Учениците са амбицирани и се стараят страшно много, искат да се докажат, че единствено възрастта им пречи да бъдат като истинските гвардейци, да боравят със сабя и да имат техните умения. За родителите ще се види след като същите ги видят с униформите и в строя. Предполагам, че ще бъдат страшно горди със своите деца.

- Има ли вече закупени официални униформи?

- Униформите вече са осигурени. В тях се включва калпак, мундир с пайети, едно към едно с гвардейските, клин с брич, колан и ботуши. Имаме и оригинални пера за калпаците. Жалкото е, че можем да подсигурим само зимни униформи, но пък повечето ни национални празници са през есента и зимата, така че на децата ще им е топло. Специално искам да благодаря на дарителите, без които не бихме имали униформи. Поклон за тяхната доброта.

- Ще има ли възможност ученическият гвардейски отряд да участва в общи спектакли с Националната гвардейска част?

- Моето желание и това на г-жа Ангелова е да участват в мероприятията, които ще се провеждат в Плевен, а защо не и в други градове, стига местната власт да прояви смелост да ни покани. А по този начин и на други места, нашата искра да се пренесе и да се създадат още гвардейски отряди, за да можем един ден да си направим състезание по между си, да видим кой е по добър. Мисля, че и Националната гвардейска част ще ни покани на тяхно тържество, за да видят в България какво подрастващо поколение има. От моя страна като директор, няма да има проблем по осигуряването им на участия в мероприятия, за които са поканени. Всичко зависи от местната власт. Децата ще наваксат пропуснатия учебен материал, но ще бъдат удовлетворени. Ще разширим нашия репертоар, за да можем да сме актуални с мероприятията, които се провеждат.

- Защо точно в Плевен се създаде вторият ученически гвардейски отряд?

- Отрядът е създаден в град Плевен, както в началото Ви казах, с г-жа Ангелова. Тя е родена и е учила тук, детето ѝ също. Носител е на Александровска звезда за заслуги към Националната гвардейска част. Това са мотивите. Мисля, че желанието от моя страна и възможностите на г-жа Ангелова допринесоха за реализирането на тази идея. На този етап всичко, което бяхме планирали, се сбъдна. Искам да кажа на някои скептично настроени, които твърдят, че всичко е парадност и за два дни, ще им отговоря, че докато аз съм директор, отрядът ще го има, ще се развива и ще върви напред. Нищо, че сме втори гвардейски отряд, нека има и трети, четвърти и т.н. Искрата, която даде първия отряд, запали детските сърца за втория.

- Виждате ли патриотизъм и любов към Родината в учениците? Интересуват ли се от историята и традициите ни?

- Това е нашата цел. Да поддържаме „огъня” в децата да обичат нашата Родина, да бъдат горди, че сме българи. Защото гвардейците са държавността и представителността пред света. Децата се интересуваха много от историята на гвардията, от униформите, традициите и даже „как стоят мирно по 1 или 2 часа”. Те изучават детайлно историята, посещават много исторически места в България, споделят видяното и преживяното със своите съученици. Сега имаме и отряд от млади гвардейци,  който си има истинско знаме с гвардейската звезда, което днес бе осветено със спазени всички ритуали по връчването му. Децата са подписали обещание за чест и достойнство на всеки млад гвардеец, като бъдат за пример в училище.

- Как се възпитава патриотизъм?

- Всеки чувства и изразява патриотизма по свои начин. Едни го демонстрират с облекло, други с песни, трети със знамена и т.н. Но той е вътре в сърцата още от детските години, през които сме били възпитавани от нашите родители и ние го предаваме на тях. За отците ни Родината е била на първо място, отстоявали са територии, вяра, просвета и затова сме се съхранили толкова години. Затова искаме да научим нашите деца на отговорност, обич към родината, обич към науката.

В училищата единственото, което може да направим е преподаването на уроците по история с любов и отговорност към нея. Затова в нашето училище е създаден клуб „Млад Възрожденец”, който да разпространява допълнителни знания по история към своите съученици, да ги въвличат в инициативи и участия. Според мен трябва да се увеличат мероприятията, свързани със събития от историята ни.

- Трябва ли да има специални часове за традициите, обичаите и гордостите ни? Часовете по история достатъчни ли са за това?

- Изразявам мое лично мнение. Определено трябва да има допълнителни специални часове по история. В тях по-подробно да се разказва и онагледяват събитията. Защото часовете не са достатъчни, а и преподавателите нямат възможност да излязат от плана на обучение. По този начин повърхностно се предават нещата и в главите на децата остават бледи спомени и репликата: „това сме го учили”. Няма затвърждаване на наученото. Затова допълнителни часове са необходими - с повече информация, съобразени с възрастта. Още от първите години на детето освен „Аз съм българче” трябва да знае химна и нещата, които са научени от семейството. Заедно с родителите сме длъжни да възпитаме детето на уважение към род и Родина.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!