Тиквеник-рекордьор и танцова фиеста за празниците на Севлиево

  • 09 октомври 2017, 13:33
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Ivan ivanov

Д-р Иван Иванов е кмет на община Севлиево от 2011 г. Роден е на 21 март 1972 г. Завършва средното си образование в родния град, висшето в Тракийския университет в Стара Загора, специалност „Ветеринарна медицина”. Завършва и множество квалификационни курсове и специализации в областта на управление на качеството и безопасността на храните. По професия д-р Иванов е ветеринарен лекар. Десет години работи като началник на „ДВСК - Габрово”, където придобива умения да планира и организира процеса на работа и да управлява екип от хора. Два мандата е общински съветник, член на комисиите „Здравеопазване и социални дейности” и „Сигурност, обществен ред и организация на движението”. Член е на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и комисията по околната среда и водите. Работи активно по важни закони, сред които Закон за управление на отпадъците, Закон за здравето, Закон за създаване на Българска агенция по безопасност на храните. По повод предстоящите празници на Севлиево пред Кмета.БГ градоначалникът разказа за атракциите, гостите и очакванията за традиционния Фестивал на тиквата.  

- Г-н Иванов, разкажете ми историята на Фестивала на тиквата.

- Може да се каже, че предшественик на фестивала е севлиевският Есенен панаир, който се провежда за Деня на града, когато в Севлиево се чества и света Петка българска. За първи път се провежда през 2006 г., когато в рамките на регионалната конференция по туризъм община Севлиево и Общинското сдружение за туризъм организират подобно събитие. От тогава той се провежда всяка есен, а градът ни се превръща в притегателен център за хиляди туристите не само от България, но и от цял свят.

- Каква ще е програмата тази година?

- Постарали сме се да отговорим на очакванията, за да може всеки да намери по нещо за себе си. Посетителите ще могат да избират между различните забавни ателиета, работилници и сцени, на които ще могат освен да се забавляват, да научат и по нещо ново. Разбира се, традиционните кулинарни конкурси и станалото вече емблематично състезание за „Тиква най-… най-…“, в което ще бъдат раздадени награди за най-голямата, най-дългата, най-красивата и най-нестандартната тиква, „Тиквеното парти“ и разрязването на най-дългия тиквеник, който тази година ще има рекордни размери, а концертите ще задоволят различните вкусове. Не бих искал да издавам всичко, за да оставим все пак и елемент на изненада за нашите гости.

- Какво ново могат да очакват посетителите на празника?

- Тази година празникът ще има благотворителен елемент, в подкрепа на деца и младежи в неравностойно положение. В Деня на града (14 октомври) ще има томбола с билети на стойност от 1 лв., които ще могат да бъдат закупени от специално обособен кът в центъра на града, а печелившите ще бъдат изтеглени още същата вечер. Събраните средства ще отидат за набавяне на дрехи, обувки и храна на нуждаещите се.

Другата новост е танцовата фиеста по тиквено време. Единственото по рода си културно събитие „Добре дошли в Севлиево – столица на тиквата” ще покаже картини от танцовия живот на Бразилия, Испания, Индия, България, Русия, Китай, Япония и Америка. Всички гости на нашия град ще имат възможност да се докоснат и до ритмите на Еквадор, Колумбия, Перу и Карибите.

- Коя ще е най-голямата атракция?

- Това винаги е тиквеникът-рекордьор. Стана традиция, всеки следващ да бъде по-голям от предишния, а това предизвиква интереса на малки, и на големи. Тази година обаче, вярвам, че той ще има сериозен съперник за вниманието на гостите - шеф Андре Токев, който ще демонстрира невероятните си умения и ще награди участниците в кулинарната изложба. Това е човекът, който е приготвял специалитети за личности като Бил Клинтън и Ангела Меркел, Дъстин Хофман, Шарън Стоун и още куп холивудски знаменитости, а на 15-ти октомври ще готви тиквени гозби на площада в Севлиево.

- Ще присъстват ли други известни личности, специални гости?

- Винаги се стараем да сме на ниво. Тази година гост-изпълнители ще бъдат Калин Вельов, Весела Морова, “Амазония Денс Проджект”, Глория, групите „Конкурент“ и „Вакали“, които ще се включат в празника на града на 14 октомври, невероятната Крисия и Радостина Паньова. Водещ на танцовата фиеста ще бъде най-добрият имитатор на приемиера Бойко Борисов - актьорът Ненчо Балабанов, който е всеобщ любимец на публиката. И разбира се - националните телевизии ще излъчват на живот от града.

- Кое ще е най-интересното за малките и за възрастните?

- Още в първия ден на фестивала, децата ще имат възможност да развихрят своята фантазия и да се включат в Забавното ателие „Тиквени фантазии“, което е организирано в Историческия музей, а най-добрите произведение ще бъдат изложени в Музея на тиквата. В Деня на Севлиево, когато по улиците ще премине танцовото шествие, децата на Севлиево ще дефилират, облечени в костюми на любимите си герои от страната Приказноландия. Специален спектакъл „Приказка за тиквата“ са подготвили и възпитаници на детските градини. Вярвам, че за малките посетители на празника ще бъдат интересни и танцовите работилници, където ще могат да се забавляват с латино танци, фламенко, зумба и др.

Помислили сме за любителите на изкуствата и различните култури, които ще имат възможността да се докоснат до традиционни китайски занаяти, чаената церемония, рисуването с къна, въртенето на пой, което изглежда много впечатляващо и много други любопитни и забавни неща.

- Каква е организацията за провеждането на фестивала? (паркинг, изложения на продукти, места за търговците и за посетителите...)

- От няколко години насам, туроператорите предлагат организирани екскурзии, специално за дните на празника, така че в това отношение нещата са изключително уредени. По отношение на участието, всеки желаещ може да го заяви в Общината, откъдето ще му бъде дадено разрешение, стига да отговаря на основното изискване – продуктите, които предлага да бъдат свързани с тиквата. Паралелно с това се провежда и Есенният севлиевски панаир, където могат да бъдат излагани всякакви продукти.

- Колко души очаквате?

- С всяка следваща година стават все повече, десетки хиляди ще дойдат и тази година. Това са туристи, които пълнят хотелите не само в Севлиево, но и в околните общини по време на тиквения празник. Можем само да си пожелаем непрекъснато да се увеличават.

- Има ли интерес от страна на чужденци?

- Както вече споменах, всяка година по време на фестивала, потокът от туристи в Севлиево се увеличава. Разбира се, има и чужденци, и ние се надяваме те също стават все повече. Интересът към Празника на тиквата не е само от страна на туристите. Тази година освен българските изпълнители, имаме и чуждестранни, така че мога да кажа, че фестивалът се разраства и става все по-атрактивен за участници и извън границите на страната.

- По какъв начин рекламирате Фестивала на тиквата?

- Освен обичайната реклама за такъв тип събития, моето твърдо убеждение е, че най-добрата реклама са хората. Когато те са доволни, интересно им е и се забавляват, значи сме си свършили работата, а те със сигурност ще се върнат и ще доведат със себе си и приятели, своите наследници, а те - техните…

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СВОЯ КМЕТ В „КМЕТ НА ГОДИНАТА 2017” ТУК!