В Плевен отбелязват международен ден на супата

  • 29 януари 2016, 08:21
  • Default profile Автор Kmeta.bg
57786714 b793 30e9

„Гласувайте за супата! Навсякъде!“ се случва в един и същи ден, навсякъде по света! За да участваш в този човешки празник, не се изисква много, нито пък е сложно - единствено да споделиш на 29 януари 2016 г. една супа с приятели, колеги, съседи, а защо не и с непознати.
Всеки е свободен да реши как ще се присъедини към този празник. Може и да отидеш на гости, да поканиш любимата на ресторант и да споделите супичка със щипка любов. Бъди свободен! Направи личен избор! Не чакай някой да го направи вместо теб! Действай!


Така ни приканват организаторите, които разпространяват идеята в социалната мрежа.


„Гласувайте за супата! Навсякъде!“ е кулинарно събитие с четиригодишна история. За първи път се провежда през 2012 г. в Гренобъл (Франция), под егидата на местната асоциация „La Serre а Orgueil“, чиято президентка в продължение на 3 години е Велина Чакърова. Кулинарията обединява хората най-добре, това е факт. Идеята за фестивала тръгва от една трапеза. „Бяхме седнали с моя колега и ядяхме супички, когато си казахме: Защо пък да не го правят повече хора навсякъде и в един и същи ден”, разказва Велина, която е организатор и координатор на събитието в Плевен.


Днес участие с обедни супи ще вземат четири ресторанта в града – „Къщата”, „Хумус хаус”, „Топ тейбъл” и „Будапеща”. Освен дегустацията и поканата за приготвяне на супи програмата на инициативата е богата на нестандартни събития, случващи се в рамките на един ден.
- В стола на Спортно училище „Георги Бенковски” ще се разиграе маратон на супата и щафетно бягане с праз лук, както и много забавни игри.
- От 15 часа в читалище „Цветан Спасов” ще бъде представен Живият музей на писмеността – образователен спектакъл на открито на Диян Павлов - Джими.
- Децата от театралната студия при ДКТ „Иван Радоев”-Плевен ще се изявят в кафе „Бордо” от 20 часа, очакват се скечове, интерактивни театрални игри с публиката, както и забавни пародии на Мастер шеф. И това – на фона на изложба на плакати в различни езици, за които ще бъдат ползвани 10 рисунки на децата от Центъра за работа с деца в Плевен.
- В Пенсионерския клуб в жк „Дружба”, в партньорство с читалище „Пробуда” възрастните хора ще споделят приготвена от тях супа. За доброто им настроение ще има концерт на „Маестро и приятели“, както и на Хора към читалището. Още 2 пенсионерски клуба са заявили, че щесе включват в празника.Още новини от Плевен и региона вижте ТУК


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!