В Рабиша децата ще учат само в слети паралелки

  • 04 септември 2014, 15:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
540888682d2ed

В основното училище "Васил Априлов" в село Рабиша за новата учебна година са записани 58 деца, съобщиха от общината в Белоградчик. Те ще учат в четири слети паралелки от първи до осми клас.

Всичко е готово за новата учебна година - учебници, учебни помагала, училищна документация, доставено е и гориво за цялата зима. Липсва само преподавател по български език и история, но той ще бъде назначен на 10 септември.


Преди две години сградата на училището е санирана по проект на общината, финансиран по програма за енергийна ефективност. В момента се прави само почистване на помещенията и на двора на училището. Извършена е коситба на зелените площи и са измити плочниците.


Преди години в Рабиша е имало средно училище. В момента в него живеят само 250 души. Селото е оживено зарази близостта до него на прочутата пещера "Магура", която ежедневно има посетители и на рабишкото езеро.


В селото се намира и винарната "Магура", която произвежда шампанизирани вина по класическа технология - 3-годишно отлежаване в пещерата.


Рабиша е известно и с килийното си училище. То е едно от най-старите в страната, а сградата му е построена през 1835 година.