Ямбол пресъздава „Бойната слава на България“

  • 07 май 2015, 14:41
  • Default profile Автор Kmeta.bg
57786714 21d5 2ffb

Приключва подготовката за възстановката на военни действия от Втората световна война в рамките на форум „Бойната слава на България“, организиран от община Ямбол на 8 май и посветен на 70-та годишнина от края на Втората световна война. В района на ямболския Музей на бойната слава, вече е изградена позицията на германските части, която ще бъде „атакувана“ от българските войски. Възстановката ще пресъздаде атаката на 29-и пехотен Ямболски полк при с. Грабово (в дн. Сърбия) от 25 декември 1944 г.


В симулацията на битката ще вземе участие и танков влекач – един от експонатите в Музея на бойната слава, който е в движение. С негова помощ ще бъде възпроизведен звукът от бронираните машини, участващи във военните действия, както и димна завеса.Началото на възстановката е в 17.30 часа. Половин час преди това е началото на шествието от сградата на общината до Музея на бойната слава, което ще бъде водено от Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част.


Форумът „Бойната слава България“ започва от 14.00 часа в Голямата зала на община Ямбол с представяне на доклади за участието на Българската армия и на 29-и пехотен Ямболски полк в заключителната фаза на Втората световна война. Сред лекторите са полк. доц. д-р Анатолий Прокопиев от Военна академия „Г. С. Раковски“; полк. проф. Димитър Минчев, подп. Милчо Начев, директор на Музей на бойната слава – Ямбол и др. Форумът ще бъде открит от кмета на община Ямбол Георги Славов и министъра на отбраната Николай Ненчев – патрон на събитието.