Япония награди Нешка Робева с императорски орден

  • 18 февруари 2016, 11:44
  • Default profile Автор Kmeta.bg
57786714 ae5b a89e

Японският посланик Такаши Коидзуми връчи знака на японския император „Орден на изгряващото слънце, златни лъчи с розетка“ на Нешка Робева за заслуги в сферата на японско-българските отношения.


Отличието й бе връчено в сряда вечерта в резиденцията на японския посланик в София.


В годините от 1982 година насам Нешка Робева, в качеството си на треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика и впоследствие треньор (и президент от 1992 година) на Клуб по художествена гимнастика „Левски“, приема и обучава множество японски състезатели и треньори, като по този начин допринася за формирането на бъдещето на японската художествена гимнастика, припомнят от сайта uspelite.com.


Японският посланик изрази дълбоката си благодарност към Нешка Робева за развитието на художествената гимнастика в Япония и ѝ пожела здраве и още успехи.


Нешка Робева определи приза като "приятна изненада, но и осмисляне на това, което съм вършила".


На тържеството беше поканена и Илиана Раева, която каза, че „няма по-подходящо признание за императора на българската художествена гимнастика, Нешка Робева, от императорския знак“, което беше посрещнато с аплодисменти. Специално за церемонията пристигна и генералният секретар на федерацията по гимнастика на Япония Моринари Ватанабе, който връчи специален подарък на г- жа Робева. Заместник-министърът на ММС Нина Найденова прочете поздравителен адрес и отбеляза, че Нешка Робева е икона на българския спорт.


С Нешка Робева, общо осем души стават българите, носители на японски орден за заслуги в областта на културата, като това число не включва посланиците на България в Япония и бившите ръководители на държавата.


Гласувайте в конкурса „Кмет на месеца“ ТУК.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за януари на тема "Зимни дестинации" ТУК!