10 години затвор грозят кмета на Перущица заради 40 хиляди лева подкуп

  • 14 септември 2016, 15:47
  • Default profile Автор Нина Димитрова
Medium radi

media-64829-pic

Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинение на кмета на община Перущица Ради Минчев за това, че през периода от април 2016 г. до юли 2016 г. в Перущица, обл. Пловдив, в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Перущица, е поискал от Павлин Статев сумата от 40 000 лева. Подкупът е поискан, за да бъде отстранена фирма, която се е явила за участие и с която е сключил договор с предмет за укрепване на свлачища на общински път. Престъплението е по чл. 302, т. 1 във връзка с чл. 301 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Това бе съобщено на специална пресконференция в Окръжна прокуратура – Пловдив, с участието на Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, Христо Разсолков, директор на ОД на МВР-Пловдив, Николай Петров, директор на ТД на ДАНС-Пловдив и Даниела Стоянова, наблюдаващ прокурор.

Заедно с Минчев като обвиняем е привлечен и Павлин Статев - за това, че е обещал на кмета на община Перущица да му даде подкуп – сумата от 40 000 лева, за да не извърши действие по служба.

[caption id="attachment_77664" align="aligncenter" width="2072"]radi Ради Минчев[/caption]

Срещу Павлин Статев е повдигнато обвинение и за документно престъпление за това, че на 1 юни 2016 г. в Перущица, обл. Пловдив, е съставил неистински официален документ - протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на строеж, като е положил подписи на управителите на две дружества, с цел да бъде използван пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет – престъпление по чл. 308, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Като обвиняема е привлечена и Илияна Павлова за това че в началото на април 2016 г. в София и в Перущица, обл. Пловдив, е съставила неистински официален документ - доклад за оценка за съответствие на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор от името на фирма от София, като е положила подписите на управителя на дружеството и на специалистите, извършили оценката. Документът е трябвало да бъде използван пред община Перущица като възложител за изготвяне на оценка за съответствие на инвестиционния проект. Престъплението е по чл. 308, т. 1 от Наказателния кодекс.

Освен това Илияна Павлова е обвинена и че на 13 септември 2016 г. в София е държала и укривала предмети, за които знае, че се предназначени за съставяне на неистински официални документи, удостоверяващи право на собственост и на други вещни права, а именно 13 печата на различни държавни и общински институции – престъпление по чл. 308 ал. 7 във връзка с ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

На зададен въпрос от журналисти по повод изказвания, че „българската прокуратура изпълнява политически поръчки“, окръжният прокурор Румен Попов отговори, че „политическата принадлежност на обвиняемите не е обект на интерес за прокуратурата, която се ръководи единствено от събраните доказателства за повдигане на обвинения“.