100 години от рождението на отец Константин Канев

  • 17 май 2017, 11:30
  • Default profile Автор Анита Чолакова
Medium %d0%9e%d1%82%d0%b5%d1%86 %d0%9a%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%b2

100 години от рождението на ставрофорен свещеноиконом Константин Канев чества смолянското село Момчиловци. Той е духовен стожер на Родопите, изтъкнат краевед, писател, родолюбец, почетен гражданин на Смолян.

Тържественото честване на отец Канев ще се състои в събота от 15,30 часа в местното читалище „Светлина“. Живoтът нa oтeц Kaнeв щe бъдe пpeдcтaвeн oт нeгoвaтa внyчĸa Mapия Kaнeвa – Cимидчиeвa. Житeлитe нa Moмчилoвци и гocтитe щe мoгaт дa paзĸaжaт cпoмeнитe cи зa отеца. Poдoпcĸият дpaмaтичeн тeaтъp пoдгoтвя пocтaнoвĸa пo нeгoв paзĸaз. Във фoaйeтo нa читaлищeтo щe бъдe пoдpeдeнa фoтoизлoжбa, ĸoятo пpeдcтaвя живoтa му. B тoзи дeн и Cмoлянcĸият иcтopичecĸи мyзeй щe гocтyвa c вpeмeннa eĸcпoзиция.

След тържеството всички ще отидат да се поклонят на гроба му. Жизненият път и служението на духовника свършва на 81-годишна възраст, през 1998 година.

Константин Канев е роден в Момчиловци на 26 февруари 1917 г. Завършил Пловдивската духовна семинария с отличие. От 1941 г. е енорийски свещеник в родното си село. Автор е на селищната монография „Миналото на с. Момчиловци“ (1975 г.), която е сериозен принос към историята на Средните Родопи. Издава сборници с разкази и легенди „Родопски сказания“ (1983 г.) и „Юдина ела“ (1988 г.). Той е дългогодишен сътрудник на сп. „Родопи“. За изследователската и обществената си дейност е награждаван с редица държавни отличия. Изследовател е на 60 рода от село Момчиловци. Членувал е активно в Съюза на българските писатели. Утвърден родоизследовател и общественик с изключителни заслуги към проучването и популяризирането на бита, културата и фолклора на родопчани.