100 лодки атакуват българския бряг при Ново село

  • 10 август 2018, 13:03
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%a2%d0%98%d0%94 %d0%92%d0%b8%d0%b4%d0%b8%d0%bd

Утре привечер около стотина  лодки ще акустират на българския бряг при Ново село. Това е международната дунавска регата – ТИД – 2018, съобщиха от видинското туристическо дружество „Бонония“. На 12 август гребците ще пристигнат във Видин, където ще останат два дни на палатков лагер до крепостта „Баба Вида“. От Видин към регатата ще се присъединят още български гребци. Мнозина предпочитат участъка от Свищов до Русе, който е най-дългият – 60 км. Повечето от лодките стигат до Силистра, а някои и до устието на реката. До последния български град гребците стигат от Видин за 13 дни.

Общината във Видин по традиция посреща походниците, които са от различни държави, с внимание и грижа. Тя е подготвила площадката за палатковия лагер, в неделя ще приготви рибена чорба на брега на Дунав. Участниците в похода ще се запознаят и с туристическите забележителности на града.

ТИД е най-дългият поход по Дунава с лодки за любители на гребането. Той  започва през юни при изворите на реката в Германия и завършва при Силистра, а някои стигат и до устието на реката в Румъния. Разстоянието е 2 520 км.