101 каба гайди озвучават ледено хоро в Искърското дефиле

  • 02 януари 2020, 10:02
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium snimka1 303048 810x0

Леденото хоро в мездренското село Зверино за поредна година ще огласи цялото Искърско дефиле. Този път за това ще се погрижат допълнително гостите от "101 каба гайди". Те ще озвучават хорото около огъня на площада и мъжкия танцв ледените речни води след  ритуала по спасяване на Богоявленския кръст. 

Тържествата ще стартират на 6 януари от 8.30 ч. в храм "Св.Димитър" в 8,30 ч., когато започва празничната литургия. В 9,30 ч. ще тръгне литийното шествие към река Златица и "Пръстените", където ще бъде спасен Христовият Кръст, а след това ще се извие традиционното мъжко ледено хоро. Организаторите уточняват, че районът и площадката и този път ще бъдат блокирани за паркиране, за да се осигури достатъчно място за провеждане на мероприятието.

За спасяване на Христовия Кръст ще се борят само местни мъже, а в мъжкото хоро ще могат да участват всички, заявили предварително участие и облекли в народна носия. 

До момента над 50 мераклии са пожела да се включат в местното читалище. Желаещите да се присъединят могат да го направят на телефон 0876 40 11 14.

"Необходимо е да носят в себе си здрав дух, родолюбиво сърце и традиционна българска носия. Събираме се в малкия салон на Народно читалище "Факел-1926" в 6 ч. сутринта на 6 януари",казаха организаторите от културната институция.