111 чужденци в Банско, 25 в Боровец, 16 в Пампорово

  • 19 март 2020, 16:32
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%90%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b013

152 са чуждестранните туристи в трите ни зимни курорта, обяви министърът на туризма Николина Ангекова.

В поставеното под карантина Банско има 111 чужденци. От тях 34 са британци. Утре си тръгват 29. Сред 111-е са и 66 руснаци. Те може и да не бъдат качени на самолет, тъй като са от град, поставен под карантина. Заради това със съдействието на руския посланик ще бъде изпратен чартър само за тях.

В Боровец има в момента 25 чужденци, от които 21 са британци. Утре си тръгват. От останалите един е австриец, а трима са сърби. И те си тръгват към родините утре.

В Пампорово в момента има 16 чужденци. От тях 1 е от Румъния, 4 от Русия, 5 от Турция 5 и 2 от Хърватия.

Ангелкова заяви, че до края на седмицата всички чуждестранни туристи от Банско ще са се прибрали по родните си места. 

Министърът отново коментира като безотвороно поведението на български туроператори и граждани, заминали на ваканция в чужбина през последните дни.

В момента на организиран туризъм извън България са 47 наши сънародници. Те са в Куба, Буенос Айрес, Мексико и Великденските острови. Те всички се прибират. Единствената проблемна дестинация е Буенос Айрес заради ограничените полети, там са 12 нашенци, обясни Ангелкова.

По думите й туроераторът или почиващите ще трябва да си доплатят, за да се приберат с турските авиолинии. 

Блокираните български туристи в Малта са пристигнали там индивидуално, като са си направили резервации през bookibg - една част от тях са на курсове по английски.

Няма да оставим нашите съграждани и те ще се приберат. Но апелираме за отговорност, категорична беше Ангелкова.

Тя даде и още две цифри. 961 чужденци са нощували у нас към 18 март, а българите, нощували по хотели са 2000. "Напрактика нямаме туризъм. Това е безпрецедентна ситуация за цял свят", каза министърът.