12 български града ще четат в Нощта на литературата

  • 10 май 2017, 15:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium noshtnaliteraturata

noshtnaliteraturata

Тази вечер дванадесет български града ще се включат в Нощта на литературата 2017. От 18 до 22 ч. в София, Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Шумен, Габрово, Пазарджик, Добрич и Перник ще се четат произведения на съвременни европейски автори, преведи на български език.

През тази година Нощта на литературата ще се проведе за единадесети път в много европейски градове. Четени паралелно ще бъдат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, предварително подбрани от културните институти и посолства на техните държави. Четенията се домакинстват от разнообразни градски пространства, утвърждаващи се като "читателски гнезда". За да чуете определен текст, следва да посетите неговото читателско гнездо, където се чете избрания текст на всеки тридесет минути в периода 18:00 - 22:00 ч.

За шести пореден път България ще бъде част от четящите в цял свят страни. Тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят немска, английска, исландска, литовска, унгарска, португалска, испанка, италианска, ирландска, македонска, норвежка, полска, руска, белгийска, румънска, финландска, швейцарска или чешка поезия и проза.

Нощ на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти и др.