12-годишна шахматистка е новата световна шампионка за деца и юноши

  • 08 ноември 2015, 14:11
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5eec8d2f 57a4 2f92

12-годишната Нургюл Селимова от село Крепча, област Търговище, спечели златния медал на Световното първенство по шахмат за деца и юноши, което се проведе в Порто Карас, Гърция, предаде bTV. 8-годишната Диляна Иванова спечели бронзов медал за страната ни.


Нюргюл се е научила да играе шахмат от дядо си още като съвсем малка, разказа баща й Илхан Ибрямов, който също играе шах. Дядото Салим Салимов е един от най-изявените български играчи в кореспондентския шах.


На почти шестгодишна възраст Нургюл печели републиканска титла по време на държавното първенство в Слънчев бряг. Там я забелязва и гросмайстор Петър Великов, който е селекционер на детските формации на националния отбор по шах.


Разходите на Нургюл в националния отбор поема Федерацията по шах. Останалите турнири семейството заплаща от личния си бюджет, който поддържат с доходи от двата хранителни магазина в Крепча.


В момента малката шахматистка се състезава за клуб "Бургас 64", а неин личен треньор е Живко Жеков. Нургюл усвоява тънкостите на играта от наставника си предимно по скайп. За своята възпитаничка Жеков твърди че е изключително талантливо и същевременно много работливо дете. Според него, Нургюл има невероятна перспектива за израстване.


Снимка: БНТ