12 зрелостници с почетно отличие от МОН

  • 23 август 2019, 17:18
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 68728830 2381245815487341 6306150410264510464 n

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев връчи почетното отличие на МОН „Национална диплома“ на 12 зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно образование и за изявени способности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта. 

Поздравявам всички ученици, които са успели да видят чрез образованието своята мечта, да намерят своята мотивация да учат, каза в приветствието си министър Вълчев.

Той поздрави родителите за подкрепата към техните деца, благодари и на учителите, за които младите хора разказаха с огромна благодарност по време на среща с него и заместник-министрите Деница Сачева и Таня Михайлова. Ръководството на МОН разговаря със зрелостниците за важната роля на вдъхновяващия учител. Добрият учител е добър психолог, за да провокира интереса, има нестандартен подход, креативен е, взискателен е, но и добронамерен – така младите хора описаха учителите, които са имали. Учениците споделиха, че са разбрали, че ще имат успешен живот, ако са образовани и с широка обща култура, разказаха и какво им е дало училището, което са завършили.

По време на срещата младежите споделиха за своите интереси в областта на точните науки, медицината, информационните технологии и изкуствения интелект, за биотехнологиите, историята, културологията и педагогиката. Повечето от зрелостниците ще продължат образованието си в европейски университети.

Министър Вълчев им каза, че ще се радва да се върнат в България, но че биха могли и от чужбина да работят по научни проекти заедно с български висши училища.

Ето кои са получилите почетното отличие на Министерство на образованието и науката „Национална диплома“:

Гергана Желева – НД № 1 – ЕГ „Гео Милев“, гр. Добрич

Ива Иванова – НД № 2 – МГ „Гео Милев“, гр. Плевен

Стела Тодорова – НД № 4 – ПГПЧЕ, гр. Плевен

Тина-Мария Бурова – НД № 5 – ППМГ „Добри П. Чинтулов”, гр. Сливен

Анна-Мария Халачева – НД № 6 – 91 НЕГ, София

Анна-София Станолова – НД № 7 – 91 НЕГ, София

Десислава Динчева – НД № 8 – 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, София

Здравко Иванов – НД № 9 – СМГ „Паисий Хилендарски“, София

Ива Попова – НД № 10 – 91 НЕГ, София

Камелия Хаджиева – НД № 11 – 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, София

Надежда Добрева – НД № 3 – МГ „Гео Милев“, гр. Плевен 

Нина Димова – НД № 12 – СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София