1,24 млрд. лева от Европа за цифров преход у нас

  • 08 октомври 2020, 13:43
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 1

Съединението прави силата. Когато обединим усилия, не само на национално, но и на международно ниво, можем да противодействаме по-ефективно на все по-агресивните кибератаки. С тези думи, Красимир Симонски, заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“ откри международната конференция по киберсигурност InfoSec SEE 2020.

Нито едно правителство не може да се справи само и това стана ясно, когато през 2017 г. избухна вирусната епидемия WannaCry, която промени завинаги ситуацията с киберзаплахите на световно ниво.

Темата за киберсигурността, стана приоритетна за правителствата не само в Европа, но и в целия свят, припомни Симонски. Т

ой обърна внимание, че по данни на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност към ДАЕУ ако през 2016 г. измамите са били 24 процента от общия дял на киберинцидентите у нас, през 2020 г. техния дял е нарастнал два пъти, или 48 на сто. През тези години висок се запазва и процента на злонамерения код – 30 на сто през 2016 г. и 35 на сто през тази година.

За предстоящия програмен период 2021-2027г., ДАЕУ се е ангажирала да актуализира Стратегията за киберсигурност и Пътната карта към нея, обяви заместник-председателят на агенцията. Той посочи, че по Механизма за възстановяване и устойчивост, за България са предвидени 6,2 милиарда евро, от които минимум 20 на сто (б.р - 1,24 млрд. евро) са за проекти, в областта на т.нар. цифров преход - изграждане на високоскоростни мрежи, цифровизация на публичната администрация, осигуряване на гигабитова свързаност за центрове на социалния живот – сгради, болници, гари, училища, цифровизация на ключови сектори като здравеопазване, транспорт и образование.

По новата Оперативна програма за иновации и цифрова трансформация, за „Digital“ са предвидени 260 милиона евро. Българските проекти за цифров преход по Европейския механизъм за възстановяване и устойчивост ще бъдат подготвени в партньорство на държавата с бизнеса. Очакваме, ИТ секторът да се включи активно с идеи и проектни предложения, обяви Симонски.

Той подчерта, че на организационно ниво, Държавна агенция „Електронно управление“ ще продължи активно да работи с операторите на обществени услуги, публичната администрация и доставчиците на цифрови услуги за защита на критични информационни системи и бази данни. Активно ще продължи политиката на агенцията и през октомври, месеца на киберсигурността, за превенция и киберотговорно поведение в онлайн пространството на гражданите и бизнеса.

Държавна агенция „Електронно управление“ е партньор на тазгодишната международна конференцията по киберсигурност, която за дванадесета поредна година събира на едно място топ експерти от световни компании – производители на решения за киберсигурност, представители на държавни организации и бизнеса, мениджъри по информационна сигурност и управление на риска, ИТ компании. Предвидени са над 15 обучения, с фокус киберсигурност, уъркшопи, сесии с интерактивно съдържание, демонстрации на технологични решения, практически упражнения, дискусионен панел. Форумът се провежда едновременно в два формата – дигитален и физически.

Снимка: Pixabay