1266 са осъдени за каналджийство за година

  • 22 април 2016, 10:06
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 fc4b bd8a

Спад в броя на преминалите през границата с Турциямигранти, отчита МВР. С 20% по-малко са задържаните чужденци, опитали да пресекат нелегално зелената граница, от началото на годината. Със 75% са намалели задържаните на граничните пунктове мигранти.


Информацията беше съобщена по време на работна среща в Малко Търново, на която взеха участие главният секретар наМВР, Георги Костов, директорът на "Гранична полиция"-Елхово, Радослав Сотиров, представители на прокуратурата и кметът на Малко Търново, Илиян Янчев.


По данни на Радослав Сотиров, от само тази година са повдигнати 50 обвинения за казанджийство, като общо осъдените, от началото на бежанската вълна до момента, са 1266. 10 000 пък са опитите за незаконно преминаване на границата.
Не липсват и случаи, в които гранични полицаи съдействат натрафикантите на бежанци срещу заплащане. От началото на 2015 г. до момента, 7 униформени за подобни практики.


"Не съм съгласен с твърденията, че "Гранична полиция" не се върши работата", заяви Радослав Сотиров. "Това че някой е успял да премине, не означава, че ще може да продължи навътре, тъй като ние действаме на няколко етапа и охраняваме зона от 30 км в навътре в територията на страната", каза шефът на "Гранична полиция"-Елхово и уточни, че всеки български гражданин има право да се разхожда в гората, но няма право да иззема полицейски функции и да задържа предполагаеми нелегални мигранти.


В тази връзка, през изминалите дни са проведени срещи на "Гранична полиция" с всички кметове на селища, в близост до турската граница и са им дадени инструкции за действие при среща с чужденци, минали браздата. 


Брифингът беше прекъснат от представители на "Организация за защита на българските граждани" (ОЗБГ). Те се изправихасрещу органите на реда и заявиха, че по пътя за Малко Търново са били спрени от полицейски патрул и възпрепятствани да пристигнат навреме за срещата. 



"Страх ли ви е от нас, след като час и половина двете ни коли бяха спрени на пътя и ни бе направена обстойна проверка за колани, аптечки, пожарогасители и т.н. Ние сме тук, за да защитаваме българската граница, а не, за да ви пречим да си вършите работата", заяви един от групата от 5 млади мъже на видима възраст около 30 години. 


В отговор гл. комисар Георги Костов заяви, че полицията няма интерес да възпрепятства комуникацията с тях, тъй като разчита на съдействието им. 
"Сега, като ви виждам, разбирам защо колегите ми са ви проверили", каза Костов. "Вие сте млади, здрави мъже, с късиподстрижи, облечени еднотипно в черно. Всеки от вас може да вдигне поне 150 кг. "от лежанка". Нормално е да предизвикате интерес от страна на полицията, което не означава, че колегите са се опитали да ви саботират", добави той. 


Главният секретар на МВР, подчерта, че полицията има интерес от работата със доброволните отряди, стига те да не изземват правомощията й и да не се опитват да задържат чужденци. Той изтъкна, че това крие рискове, тъй като някои отмигрантите са въоръжени с хладни оръжия и може да се стигне до инциденти.


Посъветва доброволците всеки път, когато тръгнат към границата да уведомяват "Гранична полиция", за да координират действията си с нея. 
"Положителното в цялата работа е, че с доброволческите групи ние имаме повече очи и уши в рисковите райони", изтъкна главният секретар на МВР. "Важното е да си помагаме, а не да си пречим", добави той. 


Дошлите на срещата представители на ОЗБГ се разграничиха категорично от действията на групата на Перата и скандала със свинските опашки. "Нямаме общо с тях, ние работим за България", каза един от тях.


Още новини от Бургас и региона вижте ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.