14 000 чакат болница и линейка

  • 04 октомври 2016, 17:40
  • Default profile Автор Павел Стаменов
Medium unnamed 11

unnamed-11

Здравеопазването в Балкана все повече напомня за пустинен мираж. В 21-и век 14 000 български граждани живеят на 40 километра разстояние от най-близката болница. Много от тях не са виждали личните си лекари от години. Закъсат ли със здравето, те разчитат на молитви и природни илачи, докато стигнат до доктор.

Балканджиите, които живеят в Елена, Златарица и останалите населени места в двете общини имат на разположение само една линейка. Тя обаче не може да стигне до половината от 120-е села и махали – до тях водят черни и непристъпни пътища. За хората, които успеят да се доберат до медицинския автомобил, единствената здравна помощ е тази в кабинета на Спешна помощ в Елена.

Във възрожденското градче общинската болница „Д-р Димитър Моллов“ затвори врати преди пет години. След това фалира. Към днешна дата работят единствено хосписът за тежко болни, които не намират места в останалите болници, както и спешният кабинет. За кратко време лечебницата натрупва задължения за повече от един милион лева. Дружеството е обявено в несъстоятелност със съдебно решение, а експертиза показва, че само на държавата болницата дължи над 238 хиляди лева. Към доставчици на лекарства и други консумативи борчовете са в размер на 950 000 лева. Още 292 000 лева имат да получават лекарите и сестрите, които са се грижили за здравето на балканджиите. Установено е също, че всичките материални активи на лечебницата ще стигнат за покриване на едва половината от борчовете, при това – без лихвите.

Надеждата, че в Еленския балкан отново ще има клиника, се възражда в края на 2014 г. с идеята на кмета Дилян Млъзев за създаване на стационарен център за спешна медицинска помощ. Там тежкоболните ще получават всички необходими грижи, докато премине най-острият етап от заболяванията им. След това ще бъдат транспортирани до Областната болница във Велико Търново или други здравни заведения. Предложеният капацитет за стационара е десет легла.

При последното си посещение във Велико Търново здравният министър д-р Петър Москов също потвърди, че това е планът за подобряване на здравеопазването в Елена. По план създаването на стационара ще се финансира чрез програмата за реформа на спешната помощ. Нужни са няколко предварителни бюрократични стъпки – общинското болнично търговско дружество да бъде заличено, а сградите да се прехвърлят от Общината на държавата. Планувани са обновяване на апаратурата в спешния център и на лабораторията, както и купуването на още една линейка, която да е високопроходима и да може да стига по черните пътища до най-затънтените села и махали.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!