15 000 гости на Празника на сланината в Априлци

  • 22 февруари 2019, 13:23
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium 52815345 854161971642550 8441406333617438720 n

За девета поредна година Априлци ще се превърне в Столица на сланината и греяната ракия. На 2 март стотици хиляди българи ще пристигнат в старопланинското градче, за да се почерпят с вкусни местни ястия и напитки, както и да се насладят на ритмите на родния фолклор. Коя ще бъде най-голямата атракция на празника? С какво тамошната сланина и ракия се отличава от тези в другите региони у нас? Колко гости очаква Априлци? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Деница Николова от НЧ "Светлина - 1895 г.", която е един от организатори на "Празник на сланината и греяната ракия 2019". 

- Г-жо Николова, как град Априлци си е заслужил статута "Столица на сланината и греяната ракия" и вече девет години продължава да го поддържа?

- В началото празникът беше типично местен, главно с тукашни производители и гости от нашата община. Впоследствие, благодарение на нашите усилия и многото родолюбиви българи, събитието се превърна в традиция в нашия град. Всяка година той става трибуна на неизчерпаема жизнерадост. Празникът се харесва главно заради топлината на жителите на Априлци, на фолклорната музика, народното веселие и неповторимостта на самото веселие. 

- Коя ще бъде най-голямата атракция тази година?

Този чорбаджийски тиган е наистина огромен. Имаме си талисман на празника - 3-метрово розово прасенце гигант. Всеки дошъл на празника може да се снима с него като по този начин съхранява емоцията от събитието. Имаме и специално изработени сувенири, който всеки може да отнесе със себе си. Залагаме на културната програма, която е свързана с песни и танци. Народният певец Райко Кирилов, оркестърът от град Стражица и различни фолклорни състави. Всеки може да облече традиционно народно облекло, символ на етническото единство, но и да представи многообразието на нашата българска култура. 

- Защо празникът се провежда именно в Априлци? Какво е характерно за сланината, месата и ракията в региона?

- В нашия край - балканския, се славим с приготвянето на вкусна сланина и така да се каже лечебната ракия. Всеки местен производител си има своите малки тайни. Това е една традиция, която се предава от поколение на поколение. Град Априлци се опитва да я съхрани и популяризира.

- Кое е любимото ястие на туристите?

По време на празника правим кулинарна изложба, на която всеки жител на града може да участва в нея. Ястията са свързани и със сланина, но не само. Например - кекс с тиква, който спечели в една от годините награда. От една страна туристите могат да опитат местни традиционни ястия, но от друга - по-нетипични кулинарни вкусотии. Отличителна черта на този празник е приготвянето на т.нар. "бабина гозба" в големия чорбаджийски тиган. Това е ястие с 20 кг сланина, 500 яйца и 30 кг лук. Посетители не само ще могат да опитат от тази чудна гозба, но и ще се насладят на още много други кулинарни специалитети като печена сланина, шарен боб в гърне и т.н.

- Какво е предвидено за по-малките посетители на празника?

- Празникът се разрастна в големи размери, но ние се опитваме да запазим местния му облик и бит. В тази кулинарна изложба допускаме да участват само местни жители. Искаме нашият празник да си остане типичен за региона - без да има влияние от други области. За децата правим конкурс за рисунка - "Празникът видян през моите очи". В него всяко дете от Априлци може да участва. 

- Колко посетители очаквате? 

Миналата година посрещнахме около 15 хил. посетители и имаше сланина и ракия за всички. Тази година очакваме отново да достигнем тази цифра. Следващият ден след нашия празник е 3 март - още един голям български празник и поради това голяма част от туристите съчетават двата почивни дни. Къщите за гости и хотелите  са пълни. Гостите, тръгвайки си от празника - резервират за следващата година.