15 населени места в Кърджалийско са без ток

  • 17 януари 2016, 09:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54f969a3f1f0b

15 населени места в област Кърджали са без ток след падналите валежи. Това са Люляково в община Кърджали, Крън, Стрижба, Малкоч, Тихомир и Фотиново в Кирковско и други девет населени места на територията на Черноочене – Каблешково, Пряпорец, Минзухар, Габрово, Комунига, Даскалово, Ябълчене, Железник и самият общински център,  съобщиха от Областния кризисния  щаб Кърджали.


Спирането на ел. захранването е заради наводнени трафопостове. Най-сериозни са пораженията в община Кирково, където сумарно са отчетени най-големи количества дъжд – 234 л/кв.м в Кирково и 129 л/кв.м в Бенковски. /257 л/кв.м са измерени в Момчилград, 173 л/кв.м в Токачка/. В района на селата Вълчанка и Кремен има активирани свлачища, но пътищата са проходими.


Общинският яз. „Амбарица“ се изпуска контролирано. Поради разрушен водосток от придошлите води е прекъснат пътя между селата Красино и Морянци, община Крумовград, но за населението е осигурен обходен маршрут. Очаква се днес на мястото да пристигне строителна техника за възстановяване на трасето. Нивото на р. Крумовица се е покачило с 1,5 м. Залята е помпената станция за питейна вода на Крумовград, но водоподаването не е спряно. Екипи на „Пожарната“ изпомпват водата. През последните 24 часа аварийно спасителните групи са се отзовали на повече от 30 сигнала за произшествия – отводнявали са сгради, отстранявали са паднали дървета, спасявали са домашни животни, блокирани от водата.


Всички пътища от републиканската пътна мрежа в област Кърджали са проходими.Техника е ангажирана в почистването на снега, съобщи дежурният от ОПУ Кърджали. В Кърджали снежната покривка стига 5  см, по – високите места е по – голяма. В цялата страна е въведена забрана за движение на  МПС над 12 т.