160 000 младежи нито учат, нито работят

  • 23 февруари 2021, 14:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%b82

160 000 младежи нито работят, нито учат. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева. Те ще бъдат идентифицирани на карта, съобщиха от МТСП.

„Важно е да направим карта, с която да идентифицираме около 160 000 младежи, които нито учат, нито работят. За целта ще използваме положителния опит от Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Ще предложим и възможности за валидиране на съществуващи умения, така че хората в общностите да се реализират пълноценно на пазара на труда”, обясни Сачева.

По думите й сериозен акцент в Плана за възстановяване и устойчивост и в Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ се дава на младежката безработица. В Националния план за действие по заетостта ще бъдат предвидени 1,6 млн. лв. за програми за насърчаване на заетостта.

„С повишаването на минималната работна заплата ще бъде повишено и възнаграждението на ромските медиатори, които имат ключова роля в идентифицирането на хората и обхващането им на пазара на труда“, допълни Сачева.