2 300 еднодневни договора за черешобера в Кюстендилско

  • 17 юли 2019, 08:01
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium 517 1785

Близо 2 300 еднодневни договора през вече приключващата черешова камнания издаде Инспекцият по труда в Кюстендил за берачи и работници по масивите. Има леко увеличение в броя на договорите в сравнение с миналогодишната кампания, обявиха от инспекцията. 

116 пъти в рамките на двата месеца през черешобера земеделски производители са подавали заявление за издаване на еднодневни договори. Има издадени и срочни трудови договори - за месец или за повече от месец, не за един ден. Няма санкциниран земеделски производител от региона при ежедневните проверки от трудовите инспектори - спазвани са изискванията да се прави ниструктаж с берачите всяка сутрин, да се осигури аптечка в полеви условия, вода за пиене, дори е сенници за почивка.     

Като земеделски производител са регистрирани и братята от манастира "Благовещение" край кюстендилското с.Копиловци. В черешобера те не са ползвали еднодневни договори. В черешобера им помагали доброволци - дошла и група от София, оргиназирани от Гората-БГ, както и от Кюстендил. Монасите имат десетки декари с картофи. При прибирането им ще подадат заявление за издаване на еднодневни или срочни трудови договори - тогава се наемат десетки работници, казаха от инспекцията.