2 400 ''умни'' лампи ще осветяват Гълъбово

  • 09 октомври 2015, 15:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 548feeb45403b

Проект на стойност 2,7 млн лв ще осигури монтирането на 2 400 „умни“ LED лампи по улиците на град Гълъбово и 10 села на общината, съобщиха от софийската фирма, която ще осигури осветлението. Пилотният проект се осъществява по т.нар. „еско-договори”, при които рискът е за сметка на инвеститора.


Фирмата е заложила 42-44 % намаляване на разходите за улично осветление, а ако то не се постигне, ще остане за нейна сметка, тъй като е поела за период от 10 години гаранциите за  изграждането, монтирането, обучението и поддръжката на осветителните тела.


По думите на управителя на столичното дружество то може да предложи дизайнерско осветление на всички църкви в града и селата, на паметници, сгради, паркове и детски площадки. Лампите са българско производство, на рискови и възлови места заедно с тях ще бъдат монтирани и камери, които ще подават непрекъснато сигнал в полицията. Ще бъде изграден команден център, който ще следи автоматично за интензитета на светлината и ще има връзка с метеорологичните станции. По-слаба ще бъде светлината при пълнолуние и по-силна в безлунните нощи.


Системата има и предупреждаваща роля, защото ще следи нивото на водата в язовир „Розов кладенец” край Гълъбово и село Обручище. При бързото й покачване ще се подава ранен сигнал за предупреждение, за да бъдат предприети адекватни мерки и да не се допусне наводнение.