2 евро за кюстендилски череши в Румъния

  • 23 юни 2016, 13:54
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a1ace1497f3

Прекупвачи карат череши от Кюстендилско, като цената в северната ни съседка на доходоносния плод е 2 евро за килограм, казаха местни земеделски производители. Изкупуването е в самите градини, като цената им е 1,80 - 2 лева за килограм, според качеството и сорта. И миналата година стотици тонове кюстендилки череши са реализирани на румънския пазар, търговците доставчици са едни и същи, коментират информирани.


Близо 90% от кюстендилските череши през тази година са за прясна консумация и се договарят пряко между производителя и клиента. Цената е от 1,80- 2,50 лв.


Заради измръзванията през април добивите на много места са символични и черешите не достигат. Затова търговците ги предплащат и дори ги и капарират, казаха в едно от най-черешарските села в района - Драговищица. Там софийски търговец заявил готовност да изкупи цялата реколта от сорта "жълта драгановка", каза доскорошният кмет на селото Драголюб Стоянов. Този сорт се бере последен.


Черешоберът в Кюстендилско ще приключи до края на следващата седмица - докато предни години е продължавал 40 дни, сега кампанията продължи двадесетина дни, казаха от земеделските кооперации. Берачка на череши, дошла със семействоти си чак от търговишко, в бобовдолското село Шатрово е била ухапана от змия,докато брала по масивите. Надницата за берачите е 50-80 ст. за килограм, при 20-30 ст. за килограм м.г., казаха по селата.