20 кошчета-животни учат децата на чистота в Сливен

  • 20 август 2019, 17:27
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium nik bakardjiev

Цветни, красиви и забавни детски кошчета за боклук привличат погледа на най-малките жители на Сливен. В центъра на града вече има монтирани мече и жаба, които учат децата да пазят околната среда чиста. Колко на брой са тези кошчета? Как родителите приемат идеята? Какви мерки взима общината за да пази града чист? Отговорите на тези и още въпроси научихме от Николай Бакърджиев от общинския отдел "Екология".

- Г-н Бакърджиев, от къде дойде идеята за тази инициатива? Колко са кошчетата в момента, къде се намират и предстои ли да поставите още?

- Детските кошчета са тип "животни". Едното е жаба, другото е мече. Техните размери са колкото на едно дете, за да са удобни да се ползват от него. Идеята дойде от нашия отдел "Екология" - от наблюденията ни, които показват, че възрастните използват кошчета за боклук, но децата, когато ядат закуски и лакомства несъзнателно си хвърлят хартийките по земята. Кошчетата за "големи" не са толкова привлекателни, децата да им обърнат внимание. По този причина направихме проучвания и разбрахме, че се произвеждат такива актрактивни "детски" кошчета, които са интересни и за самите родители, които също да си хвърлят отпадъците в тях. Предвиди ли сме да поставим 20 броя кошчета в централната градска част на Сливен, като основно ще бъдат монтирани по пешеходната част, както и в три парка – навсякъде, където има детски площадки.

- Каква е целта на инициативата? Какъв ефект на околната среда очаквате да окаже? Ще бъде ли по-чист Сливен?

- Не можем да говорим за по-чист град. Кошчетата са с възпитателна цел. Идеята е децата да бъдат научени да си хвърлят отпадъците в съдовете за отпадъци, не на улицата. Покрай тях може и възрастните да се замислят за опазването на околната среда. Проучихме какво предлага пазарът, намерихме производтел на такива "детски" кошчета за боклук, с който се свързахме и така започнахме с инициативата.

- Как децата и техните родители приемат идеята?

- Още от първия ден имахме много добри отзиви от деца, родители и граждани. Обадиха ни се чак от Ямбол и се интересуваха от идеята.

- Какви мерки взима/предвижда да вземе община Сливен, за да пази града чист?

- В бъдеще имаме намерение да продължим с поставянето на подземни контейнери за боклук. Следващата година се очаква да разположим 20 такива контейнера на територията на града.

- Пазят ли чисто самите граждани?

- В голямата си част хората имат култура на чистотата. Все пак има и такива, които са безотговорни, но те са по-скоро изключение.