20 работници от 2 предприятия в Стара Загора с коронавирус

  • 10 юни 2020, 17:13
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium laboratory 3827736 1920

20 работници от две предприятия в Стара Загора са дали положителни проби за коронавирус. Това съобщиха на брифинг от Областния противоепидемичен щаб. Част от хората с позитивни тестове са от Нова Загора, област Сливен. 11 от случаите са от област Стара Загора - четирима от тях са в болница, трима са с лека симптоматика на домашно лечение, още четирима са без симптоми, но с положителни PCR -тестове.

Затваряне на двете предприятия не се налага, категоричен бе шефът на РЗИ - Стара Загора доктор Станимир Станков.Той посочи, че са взетите мерки за почистване и дезинфекция.

Заразата в двете фирми тръгва от мъж и жена, които работели в предприятията, считат здравните специалисти. 55-годишната жена имала лека симптоматика цяла седмица. В 18-годишния си стаж никога не била ползвала болничен. Считала, че страда от летен вирус и ще се излекува. В неделя работничката се почувствала зле и била приета в Инфекциозната клиника на УМБАЛ -Стара Загора. Състоянието й в момента е тежко и вече е интубирана. Съпругът й работел като огняр в другата фирма, превърнала се в локално огнище.

В Доспат днес са потвърдени нови 31 положителни проби за COVID-19, включително и на 10 деца. С тях броят на заразените в общината достигна 81 души. И днес продължава пълната дезинфекция на обществени сгради, улици и натоварени участъци на територията на община Доспат, съобщиха от Общинската администрация.

В обръщение към жителите на общината кметът Елин Радев ги призовава да спазват наложените мерки във връзка с огнището на коронавирус, да ограничат излизанията и да не предприемат рисковани пътувания. 

От страна на общината са предприети всички необходими мерки за ограничаване контактите с вирусоносителите, уточнява кметът. Задължително е носенето на предпазни маски на открити и закрити обществени места.

Шуменското село Изгрев ще бъде под 14-дневна карантина от четвъртък, заради рязко повишаване броя на заразените с коронавирус през последните дни. Ще бъде забранено влизането и излизането от селото, с изключение на спешни случаи и работа. Общо 15 души са далите положителна проба за COVID-19, четирима от тях са в болница. В селото започва и масово тестване на населението, затворени са детската градина и читалището.