2017-а: Търси се лидер

  • 20 декември 2016, 08:00
  • Default profile Автор Димитър Лазаров
Medium hristova

[caption id="attachment_97696" align="aligncenter" width="960"]Антоанета Христова Антоанета Христова[/caption]

С референдума избирателите отрекоха малките партии, които само смучат енергия и средства, казва пред Kmeta.bg политическият психолог Антоанета Христова

2016 година заложи изпитания занапред

Изминалата година беше трудна, особено за доскоро управляващата партия ГЕРБ. Стана ясно кои са проблемите, които й тежат – коалиционни недоразумения, ангажираност към партии, които реализират дивиденти от участието си в управлението само за себе си, нерешителност и недостатъчно разбиране за посоките на реформите. Разбрахме, че БСП не е партия, която си отива, а даже напротив – Корнелия Нинова показа, че от правилните решения на лидера зависи успехът на една партия. Видяхме, че огромна част от хората у нас искат промяна, но никой не знае как да се извърши тя и в каква посока да се реализира. Потребността не открива лидерство, което да посочи пътя. 2016 г., предполага бъдещи изпитания, които могат да доведат до разрешаване на заплетената ситуация и към пренареждане на политическите сили. Това, което научихме през 2016 г., е, че трябва да наричаме нещата със собствените им имена, а не заобиколно, защото само тогава ще можем обективно да формулираме проблемите и да ги преодолеем.

Антисистемен вот беляза президентския вот

Изборът на кандидат на ГЕРБ беше неуспешен. Цялата им кампания, от самото начало, беше неправилна. Цецка Цачева функционално беше много подходяща за ролята на президент, но голяма част от електората на ГЕРБ не успя да я припознае като техен кандидат. В тази връзка да се свързва загубата на кандидата с оценка на партията е грешка.

България избра за държавен глава абсолютно непознат човек. Ние не знаем в каква посока ще ни поведе ген. Румен Радев. Не можем да прогнозираме до колко той може да се абстрахира от партийната си подкрепа и дали няма да стане опасно, след като това се случи. В същото време ни трябваше различен човек за президент, с авторитет, който да отговори на хората в желанието им за антисистемен вот.

Кампанията на Радев беше също изпълнена с грешки. На практика хората гласуваха за това, което им се иска той да бъде, а не за конкретна личност. След участието му в предизборните дебати у хората се създаде впечатление, че той умее да учи, но колкото и да се опитваше да бъде в ролята на натовски генерал, принадлежността му към левицата е очевидна. От друга страна, от ген. Радев лъха категоричност и желание да се автономизира, да играе собствена игра в политиката. Той може да създаде огромни конфликти в политическото пространство, а в същото време може да бъде много успешен, ако признае някого за авторитет и играе в екип. Мога да посоча като много сериозна грешка неявяването му на Консултативния съвет. Тук за мен грешката е морална и не е пресметнато впечатлението, което отсъствието му остави. Управлението, лидерството не е калкулация на ниво участие или неучастие в съвет. Това са дребни сметки, от които загубиха много политици, разбира се, под влиянието на лоши експерти.

Мажоритарната система може да има своята разновидност у нас

Обществото ясно изрази своята позиция, че иска промяна. Избирателите се надяват да се отърват от дребни партии, които се закачат в безпринципни коалиции, само за да смучат енергия и средства. Аз лично не се притеснявам от това, че при мажоритарна система властта ще бъде съсредоточена почти изцяло в две партии. В България ще има винаги поне 4 партии. ДПС винаги ще се радват на подкрепа заради многоетническата структура на населението у нас. Патриотите са също актуални и са естествена опозиция. Герб трябва все повече да се позиционира в консервативната ниша, а БСП – в либералната.

Коалициите връзват ръцете на големите партии и се размиват отговорностите в управлението. Някои от участниците не са сигурни дали ще останат във властта, дали ще си тръгнат. Компромисите на ГЕРБ с Реформаторския блок работеха срещу обещанията към избирателите им в предизборната кампания и рушаха доверието в партията на Борисов. Борбата за власт в малките партии е огромна и в крайна сметка, ако искаме да имаме устойчива структура на управление, ние не можем като държава да си позволим толкова много партии. Затова система, която може да намали партиите, ще бъде полезна. Вярвам, че ако политическите сили си поставят като приоритет въвеждането на мажоритарната система, ще намерят най-подходящата й разновидност за условията в България.

Проектът на Марешки ще е краткосрочен, но ще влезе в парламента

Преди да се ангажирам с прогнози за това колко процента ще получи партията на Веселин Марешки на едни предсрочни избори, трябва да видя каква ще бъде платформата й, какви политики ще изповядва и кои ще бъдат експертите в ръководството й. Ако се окаже, че това е партия, а не е еднолична форма за участие в изборите на Веселин Марешки, то тогава тя най-вероятно ще влезе в парламента. След това по естествен път ще се препозиционира към по-голяма партия, ако я приемат. За мен партии, възникнали по този начин, са краткосрочни. Ако Марешки обаче избере правилните хора за своя екип, той може да се превърне в политически играч в поне един парламент.

Кризата в Европа постави националистите на гребена на вълната

Перспективата е коалицията на патриотите да издържи. Заради случващото се в Европа националистите дълго време ще са на гребена на вълната. Волен Сидеров няма шанс да влезе сам в следващия парламент, а в същото време има гласоподаватели, които по естествен начин дават рамо на останалите политически сили. Лидерът на „АТАКА“ показа добър пример как с обединение в политическото пространство може да се постигне успех.

Егото спъна Реформаторите във властта

Реформаторите показаха, че тогава, когато не са готови да играят като нормален политическо-единен субект, те не могат да имат успех. Могат да разчитат на нещо само в дребни заигравки. При тях егото за присъствие във властта е по-важно от общата цел.

2017-а: ГЕРБ и БСП с визия за развитие на България

България има нужда от лидер, на когото да му стиска да управлява с ясна и категорична визия за развитие на страната. В момента двете най-големи политически партии у нас имат възможността да се наложат като такива и да формират ясни политики. И ГЕРБ, и БСП трябва да дадат приоритет на образованието. За мен то е в основата на националната сигурност и бъдещето на страната.