21-годишен именик спаси Кръста в Бургас

  • 06 януари 2019, 15:51
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium 601 %d0%b1%d1%83%d1%80%d0%b3%d0%b0%d1%814

21-годишният именик Йордан Господинов извади Светият кръст от ледените води на морето в Бургас.

По традицията ритуалът беше извършен на Моста от сливенския митрополит Иоаникий и представители на бургаското православно духовенство.

„Победителят” скача за Кръста за трети път. Той не се занимава професионално с плуване, а работи в сферата на строителството.

Той трябваше да премери сили с още 38 души. Най-възрастният от тях беше 66-годишният Васил, който от много години се включва в отбелязването на празника. В ледените морски води скочиха и двама 16-годишни младежи.

Хиляди бургазлии се събраха на плажната ивица, алеите на морската градина и около Казиното, за да наблюдават спасяването на Кръста.

Отбелязването на Йордановден в Бургас започна с празнична литургия в катедралата "Св. Св. Кирил и Методий". Храмът се изпълни с миряни още рано сутринта. Вярващите се помолиха за здраве и благополучие. След службата митрополит Иоаникий освети бойните знамена на частите от Бургаския гарнизон. Строят на представителните военни блокове прие флотилен адмирал Мален Чубенков.

На церемонията присъстваха много официални лица, сред които бяха кметът Димитър Николов, Севделина Турманова - заместник областен управител, зам.-кметовете Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев, директорът на ОД МВР старши комисар Калоян Калоянов, народни представители, сред които Ивелина Василева и Диана Саватева, общински съветници и общественици.

Честването на Йордановден продължи с литийно шествие, което премина по централните бургаски улици и завърши на Моста, където бе извършен ритуала по спасяването на кръста.

И тази година тримата бургаски художници Йордан Ангелов, Йордан Петров и Йордан Маринов посветиха на Йордановден своя обща изложба. Това е нейното 20-то издание и е озаглавено "Богоявление".

Кметът Димитър Николов поздрави тримата автори по повод празника и им пожела да радват жителите на Бургас със своето изкуство.

"Нека всички да носим в себе си повече позитивни емоции и оптимизъм, да ни спохождат добри новини и всички хора да се радват на здраве и благополучие", каза кметът Николов при откриването на изложбата.

В присъствието на свои почитатели и колеги тримата Йордановци пожелаха здраве и успехи на Бургас и неговите жители. Експозицията на имениците е подредена в галерия "Богориди" и съдържа десетки платна на различна тематика.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за март на тема "Пазители на българския дух" ТУК!