210 хил. души са преминали през "Маказа-Нимфея"

  • 10 декември 2013, 15:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a72c4226e35

210 хиляди души са преминали през граничния пункт "Маказа-Нимфея", съобщи министърът на Македония и Тракия в Гърция Теодорос Караоглу, който днес за първи път премина границата през "Маказа". Караоглу, заедно с номарха на област Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис и областният управител на Кърджали Бисер Николов, инспектираха пункта. По-късно Караоглу и Николов минаха по най-новата отсечка Подкова-спирка Джебел, която е част от трансграничното трасе.


"Над три пъти ще се увеличи трафикът в началото на летния сезон през 2014 година", прогнозира министърът на Македония и Тракия в Гърция. "Пътят е отличен и от двете страни на границата. Радвам се, че още един пункт отвори врати между България и Гърция. Само за първите три месеца през него преминаха хиляди хора", коментира още Теодорос Караоглу.


По думите му през септември, октомври и ноември повече от 43 000 автомобила и над 102 000 пътници са преминали от Гърция в посока България. За същия период през Маказа са преминали и над 106 000 българи и приблизително същият брой коли. Общият брой на пътниците от трети страни и в двете посоки е около 2 000 души.


"Средно на месец през пункта "Маказа-Нимфея" трафикът е от 15 000 коли, а от юни 2014 година те ще стигнат близо 50 хиляди. Това го превръща в втория или трети по натовареност и по важност пункт, заедно с тези при Кулата и Свиленград", коментира още Теодорос Караоглу.


По тази причина до лятото на следващата година на Маказа предстои да бъде създадена допълнителна инфраструктура. Предвижда се изграждане на навеси и кантари, необходими за митническите служители. Ще отпадне и ограничението за превозни средства до 3,5 тона.


"Необходимите средства за тези ремонти са около 2 млн. лв.", поясни областният управител на Кърджали Бисер Николов. Въпреки че граничният пункт е на българска територия, гръцкият министър подчерта, че ще се търси възможност за осигуряване на финансиране и от тяхна страна.


Теодорос Караоглу увери също, че до старта на новия туристически сезон ще бъде завършена и 4 км. отсечка, свързваща пътя от гръцка страна с магистралата Вия Игнатия.


По време на визитата в Кърджали стана ясно, че в началото на 2014 година предстои обща среща между полицейски екипи от Кърджали, Кирково и Комотини за охрана на граничния район. Подчертано беше, че на този етап няма сериозни проблеми и инциденти.