234 млн. лв европари спасяват "кризисни" проекти в общините

  • 05 юли 2016, 09:35
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5eec8515 0e97 1bae

Проектът за воден цикъл в миньорската община Раднево ще бъде завършен с безвъзмездно отпуснати допълнително 5,3 млн. лв, средствата са от спестените по оперативна програма „Околна среда“, съобщи при посещението си там министърът на екологията Ивелина Василева.


Проектът е на обща стойност 37,5 млн. лв, до момента са извършени дейности за около 30 млн. лв. Остатъкът от 2,2 млн. лв ще трябва да бъдат набавени от собствените приходи на общината.


Общо 8, окачествени като „кризисни“ проекта по т.нар. „воден цикъл „ ще бъдат спасени с допълнителни 234 млн. лв от програма „Околна среда“, уточни екоминистърката. Те са разположени на територията на общините Враца, Банско, Шумен, Ямбол, Тервел и др.


По този начин се спасяват общините от фалит, които са в невъзможност да осигурят допълнителните пари, а ако обектите не бъдат завършени ще трябва да връщат предварително предоставените средства.


До няколко седмици ще заработи пречиствателната станция край черноморското село Лозенец, където се изгражда допълнително съоръжение, което ще гарантира чистотата на водата в зоните за къпане там. Само за неговото изграждане са осигурени 750 000 лв.


Осигурени са допълнителни средства за модернизация на станцията курортния комплекс „Златни пясъци“, там вече е стартирана тръжната процедура.


Предстои да бъдат разработени проекти за пречиствателна станция за Айтос и за модернизацията съществуващата в Приморско, която обслужва и Китен.


Над 350 млн. лв са такива дейности са похарчени през последните 5 години по Черноморието, като цяло е гарантирана чистота на зоните за къпане.


В Стара Загора министър Василева посети Спасителния център за диви животни при Зелени балкани. Там тя постави опознавателни пръстени на две птици от защитения вид „белошипи ветрушки“. 23-дневните пилета, излюпени в центъра предстои да бъдат пуснати на свобода в землището на свиленградското село Левка.