24 лв. на ден за хора в неплатен отпуск е стъпка в правилна посока

  • 18 ноември 2020, 12:15
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%b2%d0%b0%d0%bd%d1%8f

Подкрепяме възможността за изплащане от бюджета на средства на хора, които излизат в неплатен отпуск. Това беше едно от нашите настоявания още в началото на кризата преди няколко месеца Така коментира пред Kmetа.bg икономическият съветник Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ обявеното намерение на правителството да плаща по 24 лв. на ден на работници, които са пуснати в неплатен отпуск. То ще бъде обсъдено в четвъртък на Националния съвет за тристранно сътрудничество, но вече е коментирано в работните групи към съвета във вторник. Според Григорова, ако трябва да се взираме в конкретика - 24 лв. на ден, това прави около 480-500 лв. на месец, колкото е чистият доход от минималната работна заплата. Ясно е, че тези пари са недостатъчни, но са стъпка в правилната посока, каза Григорова.

Тя допълни, че синдикатът смята, че варианта, който е предложил преди месеци - да се изплащат 100% заплати до 800 лв., 80% за заплатите от 800 до 1000 лв. и 60% за тези, които са над този праг, е бил по-добър. Макар тези предложения да не се приеха, ние намираме, че предложението на кабинета е в правилна посока. Досега излезлите в неплатен отпуск имаха право да взимат само кредити, които после да връщат, уточни още Григорова.

Трябва да се има предвид обаче, че това решение е само до края на годината и засяга фирми, чиято дейност е ограничена с акт на държавен орган. Т. е. не всички сектори попадат вътре. Трябва да е ясно, че работници са принуждавани да си вземат неплатен отпуск  още от самото начало на кризата и те не получаваха до момента нищо, каза още икономистът.

Според нея друго положително е, че тези средства не се изплащат на работодателя, а директно на работника и това също е по настояване на синдикатите.

Колкото до това дали това решение ще бъде приложено, нашето мнение е, че ако управляващите искат да го приложат, ще го направят, заключи още Григорова .