26 ранени при катастрофата на АМ "Тракия" (обновена)

  • 05 юли 2017, 10:49
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 768x432

26 души са пострадали при тежката верижна катастрофа на АМ "Тракия".  От здравното министерство информираха, че 14 души са транспортирани в болница „Св. Анна", 4 в „Пирогов", 4 в болница „Царица Йоанна",  2 УМБАЛ „Софиямед“ и 2 в „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“. Изпратени са били 13 линейки, на 3 от които се е наложило да направят повторен курс.

В УМБАЛ „Св. Анна“ са приети мъж на 42 г. с черепно-мозъчна травма, който е хоспитализиран  в Клиниката по неврохирургия, жена на 39 г. с черепно-мозъчна травма и фрактури на челните и лицеви кости, 60-годишна жена  с комоцио, мъж на 45 г. с луксация на прешлен и тежка неврологична симптоматика (квадриплегия), жена на 56 г. с тракоабоминална травма,15-годишно дете с фрактура на ляво бедро, жена на 36 г. с фрактура на дясна предмишница, две деца на 8 и 12 г. с лицево-челюстни травми, жена на 55 г. с комоцио, 13-годишно дете с комоцио и пациент с шийна фрактура. Останалите пострадали са с политравми и охлузвания.

Спешните медици от УМБАЛСМ „Пирогов“ оказват медицинска помощ на 4-ма пациенти, сред които 16-годишна майка и 2-годишното ѝ дете, като и двамата пациенти са с черепно-мозъчна травми, жена на около 80 г., с гръдна травма, е приета в противошокова зала на лечебното заведение. Приет е пациент с оплаквания от болка в областта на горен и долен крайник.

В спешното отделение на ИСУЛ са приети четирима пациенти с единични и множествени травми.

 В УМБАЛ „Софиямед“ е оказана медицинска помощ на двама пострадали – мъж на 36 г. с счупване на подбедрицата и лека черепна фрактура и 29-годишна жена с шийна травма.

В „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ са приети двама пациенти с фрактури.

Министерство на здравеопазването следи ситуацията и поддържа постоянна връзка с лечебните заведения и Спешна помощ.

От Центъра за спешна медицинска помощ в София информираха, че е извозен и последният пострадал от катастрофата. По последна информаци 14 линейки са били мобилизирани за инцидента, като 3 от тях са се връщали и извозвали по 3 пъти. 10 от пострадалите са с тежки наранявания. 

Има разнобой за причините за катастрофата на АМ "Тракия". 

Според изпълнителния директор на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Данчо Атанасов причината за катастрофата е самозапалването на сметището на град Ихтиман.

"Розата на ветровете е била в обратна посока. В един хубав момент се обръща обратно и буквално за минути магистралата остава задимена с нулева видимост и започват верижни катастрофи. Освобождаваме магистралата, завършват огледите. Почистваме, монтираме обратно мантинелите, които сега сме изрязали, за да отворим прозорец на автомагистралата. В момента основно движението се движи по главен път 1-8, което започва от пътен възел Ихтиман и на пътен възел Мухово се отклонява и се качва пак по автомагистрала Тракия", посочи инж. Атанасов.

Според главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов пък, основната причина е намалената видимост, вследствие на гъста мъгла в региона.

Окръжният прокурор на Софийска окръжна прокуратура Наталия Николова информира, че до настоящия момент е започнало едно досъдебно производство за причинена телесна повреда на едно лице за ПТП-то, което е станало в посока към Пловдив. Към настоящия момент се извършва оглед на обстановката за посока към София. С протокола за оглед започва и досъдебно производство.

Към 14 часа движението по АМ "Тракия" е възстановено при Ихтиман, между км 46 и км 47, двупосочно в платното в посока Пловдив.