3 дни празнуват 20 г. Ръководство на корабния трафик в България

  • 11 септември 2019, 10:57
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0 %d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%be%d0%ba

Представители на най-големите български и световни организации в морския бранш ще се съберат във Варна на 15 септември за официалното честване на 20-годишнината от установяването на услугите по управление на корабния трафик и информационното обслужване на корабоплаването у нас. Програмата е тридневна и е подготвена от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. 

Отбелязването на годишнината ще започне в неделя с Детски навигационен ден. Ученици от Средно училище „Свети Климент Охридски“, участващи в програмата за популяризиране на морската професия „С кораб около света“, ще обиколят Варненския залив с учебно-ветроходния кораб „Калиакра“. След това децата ще посетят изградения от ДП „Пристанищна инфраструктура“ в Аспаруховия парк Брегови център за управление и информационно обслужване на корабоплаването, за да се запознаят отблизо с модерните системи за управление на корабния трафик, внедрени у нас.

В понеделник отново на борда на баркентината „Калиакра“ ДП „Пристанищна инфраструктура“ ще приветства с добре дошли представителите на световната морска общност. Сред гостите ще бъдат генералният секретар на Международната асоциация на фаровите служби и помощните средства за навигация (IALA), представители на Международната морска организация (IMO) и др.

Във вторник предстои международна конференция, след която гостите ще посетят Бреговия център във Варна и ще присъстват на официалното откриване на декоративно-пластична композиция „Котвата” на ДП „Пристанищна инфраструктура“. Стилната пластика, дело на варненския скулптор Киро Янев, предава непреходното, запомнящо се послание на котвата – символа на морето, на вярата, на надеждата, на завръщането у дома.

България е сред водещите държави по дигитализация на пристанищните услуги. Откакто през 2008 г. дейността по управлението на корабния трафик и информационното обслужване на корабоплаването започва да се изпълнява от ДП „Пристанищна инфраструктура”, са внедрени едни от най-съвременните и високотехнологични системи. Те предоставят възможност за непрекъснат обмен на информация между участниците в транспортния процес, както и в цялата логистична верига. Към момента страната ни се намира в световния авангард в областта на усвояване и внедряване на иновативни научни и технически постижения в областта, твърдят от предприятието.