300 000 лева за общините за реклама на културното наследство

  • 15 юни 2017, 10:25
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium %d0%9b%d0%b8%d0%bb%d0%b8 %d0%9f%d0%b0%d0%b2%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0

Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 планира да отвори грантова схема на стойност 300 000 лева за популяризиране на културното ни наследство. Тя ще се усвоява чрез НСОРБ и по нея ще могат да кандидатстват всички общини съвместно със свои партньори и неправителствени организации, обясни във Варна ресорният министър Лиляна Павлова. Тя припомни, че 2018-а ще бъде година на Европейското културно наследство. Обявяването й ще съвпадне на 10-11 януари с официалния старт на българското председателство на Съвета на ЕС в София.

През годината в рамките на председателството се предвижда България да е домакин или да координира над 2000  работни срещи. Само в НДК в София се планират повече от 200 срещи, от които 30 ще бъдат на най-високо ниво, с участието на държавни глави и министри. Паралелно с тях ще се изпълнява програма за популяризиране на страната и културното наследство.

Четири от изнесените срещи ще се проведат във Варна през юни следващата година – неформално заседание на Комитета по търговска политика, на работната група „Конкурентоспособност и растеж“, на Комитета по образование и среща на 15 министри с ресор туризъм от страните членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Планирано е и специално обучение по морска сигурност във Висшето военноморско училище с участието на 70 експерти.

Подготовката на председателството на България, приоритетите и инициативите са тема на започналите от снощи срещи на министър Павлова и министъра на младежта и спорта Красен Кралев с еврокомисаря по образование, култура, младежки инициативи и спорт Тибор Наврачич. Той гостува във Варна за започващата днес осма национална среща „Младежки пространства“. В рамките й следобед еврокомисар Наврачич и българският президент Румен Радев ще участват в дискусия, част от инициативата на ЕК „Граждански диалог“.