350-метров мост ще свързва Птичар с пътя за "Маказа"

  • 10 март 2020, 09:24
  • Default profile Автор Ирина Ангелова
Medium %d0%98%d0%bb%d0%ba%d0%bd%d1%83%d1%80  %d0%9a%d1%8f%d0%b7%d0%b8%d0%bc

Предстои да стартира изграждането на моста над река Върбица, който трябва да свърже село Птичар с международния път за ГКПП "Маказа", съобщи кметът на общината Илкнур Кязим. Вече има избрани изпълнител на обекта и строителен надзор, а строителството трябва да започне до 20 дни, когато изтекат законовите срокове за обжалване. Срокът за изпълнение на проекта е 280 дни.

Според специалисти това време е напълно достатъчно, ако има благоприятни метеорологичните условия и ниско ниво на река Върбица. По проекта цялата отсечка трябва да бъде с дължина 350 метра, от които 156 метра мостовото съоръжение. То ще бъде изградено от стомано-бетон и ще има 6 отвора по 26 метра всеки. Широчината на пътното платно на моста ще бъде 6 метра, а от двете му страни ще има тротоари по 0,75 метра. Предвидено е и осветление.

Средствата за реализирането на проекта са осигурени с две постановления на Министерски съвет, но са недостатъчни за цялостното изпълнение. Въпреки това обектът ще бъде завършен напълно, а общината ще търси допълнително финансиране."Мостът ще разреши сериозен битов проблем на хората в Птичар. В момента до селото се стига по тесен и стръмен път, а в района има и доста участъци със свлачищни процеси. Построяването на съоръжението е ангажимент, който общината пое пред жителите на селото преди повече от 6 години", заяви кметът Илкнур Кязим.

 

 

 

 

 

 

 


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!