3D елха от България - хит в Австрия и Унгария

  • 19 декември 2018, 15:59
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 640 3d needles eff61b63d6

В истински хит в Европа се превърна уникална 3D елха от България. Тя се произвежда в единствената фабрика за елхи на Балканите, която се намира в град Раковски, Пловдивско. За направата ѝ са инвестирани 160 хиляди евро и ангажирани 55 човека. От близо и от далеч тя изключително наподобява истинска. 

Триизмерното зелено дръвче е най-търсеното тази година в осем държави извън градниците на страната ни - Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения, Австрия. 

Вторият най-актуален модел е "заснежената" елха. Тя е като посипана със сняг. Предпочита се в България, Румъния, Сърбия, Словения и Хърватска. Снегът за нея съхне в специални производствени помещения, при специална температура. 

Новости има и при цветовете. Освен зеленото, което е нещо като вечна мода при елхите, актуални са и елхите в бяло и червено. В Македония например избират дръвчета в червено. Алено предпочете и Мелания Тръмп за Белия дом. В Австрия най-много „върви“ оранжевото. „Преди години имаше „Barbie & Ken мода“, коментират  от фабриката. „За момченца се търсеха елхички в синьо, а за момиченца – в розово“. Тази мода обаче не успява да се наложи масово в България. 

Различни предпочитания има и към размерите на коледните дръвчета. В България се отчита 20-процентен ръст на гигантските елхи, високи по 12-13 и 17-18 метра. Интересът към тях расте също в Словения, Хърватска, Румъния. У нас те се търсят от все повече общини, банки и търговски центрове. Засилен интерес от хотели, супермаркети и офиси има пък към елхи с размери от 2.50 до 4.20 метра. 

Тенденциите и модата в елхите се задават всяка година на специализирани световни изложения във Франкфурт, Милано и Атланта. През 2019-2020 г. хит се очаква да бъдат елхичките със сняг само от едната страна - така както е в природата. 

Фабриката в Раковски е създадена преди 15 години. Тя е единствена на Балканите за производство на коледни дръвчета и украса. Над 70% от родното производство се реализира в 8 европейски държави, сред които Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения, Австрия и др. 

Източник и снимка: economy.bg